11+1 rada od šéfkuchaře: Zpracujte kapra jako mistři!
6
/
13
Prohlédnout znovu
11+1 rada od šéfkuchaře: Zpracujte kapra jako mistři!
1. Kapra omráčíte klepnutím paličkou nebo válečkem do čela.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
2. Poté mu nožem propíchněte nerv u ocasu (přibližně v prostředku) nebo propíchněte žábry.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
3. Šupiny se nejlépe odstraňují lžící rychlými tahy od ocasu směrem k hlavě.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
4. Při vyvrhování vnitřností nesmíte proříznout žlučník. Maso by se nedalo jíst. Vyhnete se mu tím, že ostrým nožem naříznete břicho jen zhruba 4 centimetry do hloubky.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
5. Pak rukou vyndáte střeva, jikry, mlíčí, játra se žlučníkem, vzduchový měchýř. „Nebojte se do toho sahnout,“ radí šéfkuchař. Jikry a mlíčí si uschovejte na polévku.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
6. Na polévku odstraňte i žábry a vydloubněte oči a vše zahoďte. Maso i hlavu dobře očistěte a důkladně omyjte. Nezkazíte si chuť masa a vývar bude pěkně čirý.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
7. V místě, kde byly žábry, oddělte tělo kapra od hlavy.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
8. Před filetováním si chyťte kapra do utěrky (i papírové) a jednu dejte pod něj. Nebude vám tolik klouzat.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
9. Nařízněte hřbet kapra z jedné strany těsně vedle páteře. Pokračujte dalšími řezy hlouběji podél velkých kostí, které vás povedou. Uslyšíte, jak budou malé kůstky křupat.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
10. Oddělte přebytečné ploutvičky a tvrdé části a filet je hotový.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
11. Teď už jej stačí jen obalit a osmažit. „Osvědčilo se mi vynechat při obalování mouku. Radši ho obalím ve dvojité vrstvě vajíčka a strouhanky,“ radí Vrbovský.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
Zbytky přijdou do polévky.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
Zde je obalený výsledek jeho práce.
|
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara
Smrt na konci velkého pátrání: Patnáctiletá se zabila!
První máj Absolonové, Hanychové a spol.: Zamrzlé zásnuby i pusa v obchoďáku
Rolins poslal na plastiku Nedvěd? Dara konečně kápla božskou
Sezona hřibovitých hub je tu! Kde rostou?
Oslava lásky Burešové s Forejtem: Romantika jen pro nejbližší
Peter Nagy (65) poprvé o nové mladé lásce: Roky po ní toužil!