Branná povinnost? Co říkají na vojnu celebrity? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Branná povinnost? Co říkají na vojnu celebrity?

Agáta Prachařová si myslí, že vojna je výborný nápad, Alice Bendová její nadšení nesdílí....
Agáta Prachařová si myslí, že vojna je výborný nápad, Alice Bendová její nadšení nesdílí....  (Foto ara)

Mezinárodní situace se vyostřuje, a tak vlast volá své syny a dcery na vojnu! Kryšpíne Dopito, Kristiane Partyši, Daníku Adamče, ale i Filipe Kratochvíle, nebo dokonce Charlotte Ello Gottová... I vy, děti slavných rodičů, se možná připravte na povinnou vojenskou službu! Na leh-vztyk v maskáčích v bahně nebo třeba na sborku a rozborku samopalu.

Teprve deset let nemusejí mladí muži v Česku na vojnu, a už ministerstvo obrany dokončuje nový branný zákon, který ji má znovu zavést. Stát podle něj dostane možnost nařídit i v době míru plošné odvody nejspíš pro mladé od 18 do 30 let. Tedy nejen pro chlapce, ale i pro dívky!

Holky to chtěj taky
Jednak je prý kluků málo, a pak nelze diskriminovat podle pohlaví. Vojna pro holky je v Norsku, Izraeli, Čadu, Severní Koreji či na Kubě. Podle zákona pak bude mít vláda možnost nařídit odvedeným povinné vojenské cvičení na nejméně 3 měsíce. Asi by nešlo o plošný povolávací rozkaz, ale armáda by si vybrala specialisty – třeba chemiky či zdravotníky. Zaměstnavatelé by povolancům dál posílali plat, žádnou kompenzaci by za to nedostali. Mladým, kteří by se vyhýbali službě, by ale hrozily až tři roky basy.

Agáta je nadšena
V armádě je dnes 20 tisíc profesionálních vojáků, ale v případě ohrožení by prý bylo třeba povolat i desítky tisíc záložáků. Dnes je to sice také možné, ale až poté, kdy parlament vyhlásí stav ohrožení státu. Jenže to je podle generálního štábu příliš zdlouhavé, a navíc ten, kdo nejpozději před pěti lety neabsolvoval výcvik, je prakticky nepoužitelný.
Co si myslí o novém zákonu slavní rodiče? Jedinou výjimkou, která by syna na vojnu ráda poslala, byla Agáta Prachařová. Vzorná to nevlastní dcera současného ministra obrany Martina Stropnického!

Režisér Jiří Adamec (66)
„Nechtěl bych mít z Daníka vojáka, ale na druhou stranu společnost nějakou ochranu potřebuje i v 21. století. Věřím, že by se v případě návratu vojenské prezenční služby jednalo o jinou variantu, než známe z minulosti. Třeba že by byla polodobrovolná.“

Moderátorka Gabriela Partyšová (36)
„Vojna byla dobrá k osamostatnění se chlapců od maminčiny sukně. Ale nedokážu si představit, že by šel můj syn na vojnu.“

HEREČKA DANA MORÁVKOVÁ (42)
„Bylo by to fajn, aby to dělali kluci, kteří to dělat chtějí. Já si myslím, že se povinná vojna
nevrátí.“

HEREČKA ALICE BENDOVÁ (40)
„Já jsem pro profesionálníarmádu a lidi. Zavřít někoho někam na dva roky nemá smysl, to musejí dělat lidé, kteří to opravdu chtějí.“

MODERÁTORKA MONIKA MAREŠOVÁ (39)
Synové Jakub (8) a Matěj (4) „Udělala bych všechno pro to, aby tam synové nemuseli. Podle mě je to jen ztráta času.“



Přečtěte si
mark2236
28. 6. 2014 • 08:25

Branná povinnost? Co říkají na vojnu celebrity? děláte si legraci? v dnešní době? tak to je dobrý teda, jsem trvale zaměstnaný mám hypotéku atd., a když půjdu na vojnu kdo to za mě bude všechno platit? žeby vláda? chachacha, já už na tuhle pakárnu nemám slov kdyby to aspoň bylo tak že kdo chce jít dobrovolně ať jde, vidím pár zájemců tu je, co se týče mého názoru je to v dnešní době totální ale fakt totální nesmysl! kdyby to bylo alespoň mezi 18 a 20 let ta vojna tak neřeknu půl slova, ale mezi 18 a 30 let? to už je přes čáru ne? , Dám příklad, jsem zaměstnaný, a když budu muset na vojnu, kdo mě zaručí že se po vojně vrátím na své bejvalé pracoviště? 100% by bylo obsazené! a když práci potom neseženu natož v dnešní krizi se zaměstnáním, jak se mám živit? a to nepíšu určitě jen za sebe prosím od Autora odpověď!!!!!

bernadette
15. 6. 2014 • 15:23

Sama je megahnusná, tak jaké by měla mít děti?

ma-o
15. 6. 2014 • 10:51

Najednou si bereme příklad z Kuby a Severní Koree.

b.r.s.a
15. 6. 2014 • 10:50

1pravda1
15. 6. 2014 • 10:32

Myslím, že by šlo o tříměsíční cvičení, kde by se kluci naučili základy chování se zbraní, výcvik obrany atd. Trochu kondičky, teorie a praxe, aby měli alespoň páru jak se chovat a nepostříleli se navzájem. Jinak jsem pro profesionální armádu a záložáky, kteří to chtějí dělat - možná někteří nezaměstnaní kluci by si to mohli za peníze alespoň vyzkoušet než sedět doma.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.