Vánoce politiků: Nešetří! Byty za desítky milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vánoce politiků: Nešetří! Byty za desítky milionů!

Luxusní rezidence v celé své kráse. Uvnitř objektu se ukrývají luxusně vybavené byty a apartmá pro horních deset tisíc...
Luxusní rezidence v celé své kráse. Uvnitř objektu se ukrývají luxusně vybavené byty a apartmá pro horních deset tisíc... (Aha! - Martin Hykl, David Kundrát, ČTK, Vizualizace Sekyra Group)

To byl dárek pod stromeček jako hrom! Žádné ponožky nebo bačkory. Někteří politici, lobbisté a důchodci napojení na politiku si nadělili luxusní apartmány.

A rozhodně nešetřili. Někteří utratili i desítky milionů korun.

Luxusní rezidence Savoy ve Špindlerově Mlýně, kterou přibližně za půl miliardy korun postavila firma Sekyra Group, byla slavnostně otevřena teprve před pár dny. Už dnes je ale jisté, kdo ji bude obývat. Hned dva byty a k tomu nějaký ten nebytový prostor, vše bratru asi za 17 milionů korun, si podle deníku Hospodářské noviny koupil osmdesátiletý otec bývalého starosty Prahy 1 a člena výkonné rady ODS Filipa Dvořáka.

Snad aby nebyl mezi politiky osamocen, sousedkou mu bude manželka dalšího vlivného »ódeesáka« a bývalého zastupitele Prahy 10 Tomáše Hrdličky Jana. Ta za něj hotově zaplatila přes sedm milionů. Hrdlička je přitom označován za jednoho z nejvlivnějších členů pražské ODS.

 

Další nastěhovaní pracháči

Dalšími obyvateli nového komplexu jsou i bývalý ředitel ČD Cargo Josef Bazala nebo Marek Dospiva – majitel společnosti Penta, která vlastní sázkovou kancelář Fortuna a má zálusk na převzetí zadlužené loterijní společnosti Sazka.

V seznamu šťastných vlastníků bytů jsou i lobbista Roman Janoušek, největší kamarád bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS), či šéf Pražské teplárenské Ladislav Moravec.

„Drtivou většinu bytů jsme prodávali přes vlastní realitku, z velké části lidem, které známe ze společnosti či jako své dlouhodobé klienty,“ uvedl mluvčí Sekyra Group Leoš Anderle s tím, že ceny se pohybují od 90 do 110 tisíc korun za metr čtvereční.


Z čeho to platili?

Otázkou zůstává, z čeho někteří majitelé nové byty zaplatili. Hrdlička v majetkových přiznáních uvedl, že si přišel »jen« na 2,7 milionu. Sám Hrdlička původ peněz prozradit nechce, stejně jako Dvořák, který už jeden malér měl.

Před osmi lety si jeho otec koupil jiný byt ve Špindlerově Mlýně za poloviční cenu od firmy Navatyp. Ta pak dostávala zakázky od magistrátu, kde byl Dvořák tehdy radním. Kvůli skandálu musel post radního opustit.



Přečtěte si
kanaii
4. 1. 2011 • 12:27

kde k takovým penězům přišli co ODS to zloděj zajímalo by mě jaké měli oficiální příjmy a co bylo z korubce

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.