Karel Saitl (81) je vzpěračský zázrak: Nejsilnější muž planety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Karel Saitl (81) je vzpěračský zázrak: Nejsilnější muž planety

S ocelovou činkou se Saitl jakoby narodil. Teď ho čeká světový šampionát veteránů v Bordeaux .
S ocelovou činkou se Saitl jakoby narodil. Teď ho čeká světový šampionát veteránů v Bordeaux . (pro Aha!: Ivan DOSTÁL)

ZLÍN – „Karel není člověk, ale spíš přírodní úkaz.“ Tak mluví o Karlu Saitlovi (81) jeho známí a kamarádi. Zatímco jeho vrstevníci v lepším případě žehrají na nemoci stáří, tenhle neskutečný silák se každý den vydává do posilovny, aby se pral s činkami.

„Karel není člověk, ale spíš přírodní úkaz.“ Tak mluví o Karlu Saitlovi (81) jeho známí a kamarádi. Zatímco jeho vrstevníci v lepším případě žehrají na nemoci stáří, tenhle neskutečný silák se každý den vydává do posilovny, aby se pral s činkami. Podle mezinárodního koeficientu věku a váhy je tenhle silák ze Zlína nejsilnějším mužem planety!

„Vzpírám 63 let, nikdy jsem neměl žádný úraz, nevím, co jsou bolesti kloubů anebo páteře,“ popírá muž, který se v listopadu dožije dvaaosmdesátin, tvrzení, že vzpírání je nezdravý sport. Účastník olympijských her v Helsinkách v roce 1952 a držitel bronzové medaile z MS ve Stockholmu 1953 je k nepřehlédnutí i ve zlínských ulicích. Jeho bystrý krok by mu bez nadsázky mohli závidět padesátníci. „Po ránu si vždycky zazpívám, dobrá nálada mě pak provází celý den,“ říká usměvavý důchodce. Příčiny své jedinečné vitality vidí mimo jiné také ve stravě. „Absolutně si nevybírám, jím úplně všechno, vždycky jsem byl na sladké, mým zamilovaným jídlem je celý život krupicová kaše.“ Tu mu s láskou připravuje věrná choť paní Jana, léta vyhlášená zlínská cukrářka. Momentálně se ocelový bohatýr chystá na další vrchol sezony, koncem srpna bude v Bordeaux obhajovat pozici nejlepšího světového veterána. Ve Francii chce zaútočit na hranici 500 bodů, to se ještě nikdy nikomu nepovedlo. „Rád bych zlepšil výkon z jarního mistrovství Evropy v Německu, tam jsem dostal ve dvojboji nad hlavu 122 kilogramů,“ usmívá se.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.