Naše ústa: Bože, co to v nich žije? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Naše ústa: Bože, co to v nich žije?

Lidská ústa jsou rušné místo s miliony bakterií, které jsou neustále aktivní. Při podrobnějším zkoumání nás začne jímat hrůza, co to v nás vlastně žije.


● Pěkně nepříjemné potvory!
● Nejvíce jich je mezi zuby

Některé z těch potvůrek jsou neškodné, jiné jsou ale naopak velmi agresivní a dokáží nám přivodit nejednu bezesnou noc plnou bolesti...

Streptokok

Kliknutím zvětšeteStreptokoci tvoří největší skupinu mikroorganismů, které se v ústech vyskytují, přibližně 38 procent. Existuje jich více než sedmdesát druhů. Některé jsou přirozenou součástí bakteriální flóry. Ty, které škodí našemu organismu, působí hnisavá onemocnění, hlavně v oblasti krku. Přenášejí se především líbáním a dalšími orálními aktivitami.

Veillonella

Kliknutím zvětšeteKoků rodu veillonella se vyskytuje v ústní dutině také dost. Dělá jim dobře prostředí, v němž se nevyskytuje vzdušný kyslík. Jsou přítomny v zubním plaku, a tím se podílejí na vzniku zubního kazu.


Neisseria

Kliknutím zvětšetePři špatné hygieně dutiny ústní nebo při poranění mohou způsobit absces, neboli opouzdřené hnisavé infekční ložisko. Do abscesů špatně pronikají léčiva a někdy se musí řešit operativně. K vnějšímu prostředí jsou však citlivé a přežívají tu jen krátce.


Bakteroidy

Kliknutím zvětšeteRůzné druhy bakterií najdeme nejen v ústech, ale i v půdě, vodě, ovzduší. Vyskytují se mezi nimi druhy, které se specializují na osídlování prostředí, kde by ostatní organismy mohly přežívat jen stěží. Některé druhy prý mohou přežít i ve vesmíru. Ty, které najdeme v ústech, čekají jen na to, aby způsobily záněty, vyrážky, afty a další problémy.


Stafylokok

Kliknutím zvětšeteStafylokok je běžnou součástí ústní mikroflóry. Faktem ale je, že tato potvůrka číhá na to, až dojde k oslabení imunity. Pak vyrazí do útoku a může způsobit například zánět mandlí.


Vibriony

Kliknutím zvětšeteDalší z řady mikroorganismů, které ústní dutina běžně obsahuje. Nebezpečné jsou však jen vibriony cholery, které právě toto vážné onemocnění způsobují.


Fusobakterie

Kliknutím zvětšetePod tímto názvem najdeme více druhů mikroorganismů. Opět čekají na oslabení organismu, aby mohly způsobit záněty a další onemocnění dutiny ústní.


Gramnegativní tyčinky

Kliknutím zvětšeteMikroorganismy, které mohou sestupovat až do dýchacích cest a u oslabených lidí vyvolat například zánět. Mají také výrazný podíl na vzniku zubního povlaku a zubního kamene.

Protozoe

Kliknutím zvětšetePřestože se vyskytují v dutině ústní, nikdy nebyl prokázán jejich vztah k onemocnění sliznic dutiny ústní. Pro člověka jsou tím pádem úplně neškodné.


Streptokok mutans

Kliknutím zvětšeteTento streptokok má největší vinu na tvorbě zubního kazu!

Candida

Kliknutím zvětšeteKvasinkový mikroorganismus, který může způsobit slizniční i systémové onemocnění, tzv. kandidózu. Onemocnění sliznice vyvolá především po dlouhodobém podávání antibiotik.


Bakterie se množí fofrem

Kliknutím zvětšeteV dutině ústní se bakterie nejvíce vyskytují v mezerách mezi zuby, ve slinách a na jazyku. Pokud se stačí včas zachytit a mají postaráno o přísun potravy, hlavně cukru, mohou se začít množit. A je to fofr. Jeden rozmnožovací cyklus totiž trvá asi třicet minut. Za několik hodin se tak může z malé kolonie bakterií vytvořit souvislý povlak, tzv. plak. A právě ten má na svědomí tvorbu zubního kazu, kamene i onemocnění dásní.


5 pravidel péče o zuby

Kliknutím zvětšete✔ Zuby je potřeba si čistit po každém jídle, a to i jazyk a mezizubní prostory.
✔ Je nutné omezit spotřebu cukrů a kyselé potravy.
✔ Zubní pasta by měla být s přídavkem fluoru.
✔ Zubní kartáček je nutné každé tři až čtyři měsíce vyměnit za nový.
✔ Zdravé zuby vyžadují dostatek vápníku, minerálních látek a vitaminů. Vše je v ovoci a zelenině.

Děti se rodí bez bakterií

Kliknutím zvětšeteU dětí je po narození ústní dutina naprosto bez bakterií a mikroorganismů. Ty se tam dostanou až například pusinkováním dítěte a třeba i nevhodným zvykem matek olíznout dudlík a pak ho dát do úst dítěti. U dětí a dospívajících se často vyskytuje akutní zubní kaz, který rychle pokračuje a rozšiřuje se. U starších lidí jsou kazy spíše chronické a postupují velmi pomalu, případně vůbec.

Jeden litr slin denně

Člověk vyprodukuje zhruba litr slin denně. Najdeme v nich nejen nepřebernou řadu bakterií, ale zároveň i celou škálu účinných dezinfekčních prostředků, které rozpouštějí buněčnou stěnu mikroorganismů.


Autor: (in)
Foto: profimedia.cz, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.