Šmejdům se dříve říkalo flekaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Šmejdům se dříve říkalo flekaři!

Podvodnice se živila prodejem látek.
Podvodnice se živila prodejem látek. (Foto: Petr Novotný, Marek Pátek)

Podvodníkům snažícím se prodat seniorům předražené nekvalitní zboží se dnes říká »šmejdi«. Nejde ale o žádný nešvar »nové doby«. Podobným způsobem se živili nepoctivci už před šedesáti lety. Říkalo se jim flekaři.

Podvodníci získali označení flekaři podle zboží, s nímž rádi obchodovali. »Fleky« se říkalo zbytkovým kusům látek o délce necelé tři metry. Flekaři je levně nakupovali v bazarech a pak s nimi obcházeli důchodkyně a nabízeli předražené látky k odkupu. Typickou flekařkou byla Marie R. z Brna. Látku byla schopná prodat i pětkrát dráže, než ji nakoupila. Stejně jako dnešní »šmejdi«, i ona měla herecké nadání a vymýšlela si neuvěřitelné historky, aby svou oběť obalamutila.

Tvrdila o sobě, že je artistka a látky přivezla ze zahraničního turné. Materiál se prý netrhá, neodírá a vůbec je mimořádně odolný. Podvodnice někdy změnila scénář a vybrané seniorce tvrdila, že si látku u ní objednala sousedka a nyní ji prosí o doplacení. Byla schopná se svou údajnou zákaznicí sehrát i telefonický hovor, přesně jako to dělají podvodníci dnes. Příslušníci VB Marii R. několikrát chytili při činu, vždy ji ale pustili, když apelovala na to, že má dvě malé děti a slibovala, že »flekaření« nechá. Ve vězení skončila až roku 1958, když už byla zadržena po čtrnácté.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.