Logo magazínu

Takhle se vyrábí Tuzemák!

6 / 10
Prohlédnout znovu

Takhle se vyrábí Tuzemák!

Přivezli líh - Do areálu firmy vjede obří cisterna a zaparkuje u nenápadné betonové budovy. Začíná stáčení lihu. Nádrže na líh jsou tři, dvě o objemu 400 000 litrů, jedna menší, do té se vejde »jen« 100 000 litrů. Druhů lihu je přitom několik, záleží na tom, z čeho je vyroben. Božkov tuzemský se míchá z lihu melasového. Vyprázdnit cisternu do nádrží trvá zhruba 75 minut. | Aha! – Martin Pekárek
Všechno ovládá počítač - V budově skladu lihu je centrála, kde se velmi jednoduše, jedním kliknutím myši rozdělují jednotlivé druhy lihu do výroby. Klik a tenhle druh lihu půjde do tuzemáku, klik a tenhle líh poteče do zelené... | Aha! – Martin Pekárek
Kontrola v laboratoři - Tak jako prakticky všechno v současné době, i výroba tuzemáku začíná v laboratoři. Tudy musí projít všechny suroviny, ze kterých se lihovina vyrábí. Kontroluje se složení vody, lihu, aromatu, cukru, prostě všeho, co se později použije. Kontrolou samozřejmě musí projít i hotový výrobek. | Aha! – Martin Pekárek
Z lihu se stává tuzemák - Po kontrole je líh přečerpán ze skladu do cisteren, kde se míchá s vodou, aby se dosáhlo určeného obsahu alkoholu, v případě Božkova tuzemského, jak zní oficiální název této lihoviny, to dělá 37,5 %. Dále se přidají přírodně identická aromata a také cukr. Tuzemák v surovém stavu je hotov. | Aha! – Martin Pekárek
Důležitá je filtrace - Když se jednotlivé složky smíchají, musí tuzemák projít filtrací. Tou se odstraní všechny pevné části, které mohly třeba plavat v lihu, být v cukru a podobně. Filtrace se provádí pomocí papírových desek, přes které je tuzemák tlakem přečerpáván do dalších cisteren. Hotový nápoj je dále přečerpáván do stáčírny, kde je jím plněna obří cisterna o obsahu 500 000 litrů | Aha! – Martin Pekárek
Tuzemák teče do láhví - Nyní je tuzemák potřeba stočit do láhví. Všechno je samozřejmě automatizováno. Linka dokáže za jedinou hodinu naplnit 14 400 půllitrových láhví. Funguje zde tzv. dosledovatelnost, výrobce je schopen dohledat všechny informace o každé jednotlivé láhvi. Například kdy a kde byla vyrobena, kdo obsluhoval linku, kdo provedl kontrolu... Od chvíle, kdy je láhev postavena na linku, do okamžiku, kdy ji opouští, uplyne pouhých 3 až 5 minut. | Aha! – Martin Pekárek
Etikety a kolky patří na láhev - Když je tuzemák vpraven do láhví, přichází na řadu stroj, který má za úkol nalepit na láhev etiketu a také ji zapečetit povinným kolkem. Hned za ním je speciální kamerové zařízení, které odhalí každý nedokonale nalepený kolek. Taková láhev je automaticky vyřazena, kolek odlepen, a protože jde o státní ceninu, musí být každý vyřazený kolek zaznamenán do protokolu a archivován. Vyřazené kolky jdou potom zpátky na celní správu. | Aha! – Martin Pekárek
Šup s nimi do kartonu - Na řadu přichází tzv. vkládač. Ten láhve umístí do automaticky skládaných kartonových krabic. Po uzavření celý karton zváží váha. Pokud hmotnost neodpovídá, je vyřazen. Tolerance váhy je jen 100 g. Pokud tedy náhodou chybí v některé láhvi byť jenom panák tuzemáku, do prodeje se nedostane. | Aha! – Martin Pekárek
Do náklaďáku a do skladu - Když přijede k expedici kamion, dalo by se čekat, že naložení palet bude trvat dost dlouho. Skutečnost je ale taková, že řidič si nestihne ani pořádně protáhnout záda po jízdě, a už má naloženo. Náklad se totiž pomocí pásového dopravníku naloží do kamionu celý najednou během pár minut. Kamion potom vše odveze do meziskladu, odkud se již distribuuje přímo k zákazníkům. | Aha! – Martin Pekárek
Celou výrobou nás provedl výrobní ředitel firmy Stock ing. Václav Šitner. | Aha! – Martin Pekárek

Nový film o legendě pop-music Duchoňovi: Peníze na byt mu dal Gott

Motorkář František Šťastný (†72): Návrat na Žižkov díky sbírce a desce

Moderátor Tomáš Zástěra: Tajná svatba!

Nečekaný porod v královské rodině? Doma u Kate přibylo miminko!

Další rozloučení s Jiřím Bartoškou: Mše v kostele a pak...

Trable Maláčové: Rakovina a exmanžel s novou ženou