Unikátní výstava: Jak se češe do věrtele...
7
/
10
Prohlédnout znovu
Unikátní výstava: Jak se češe do věrtele...
„Věrtel, označení pro míru na chmel, měl původně 25 litrů. Od padesátých let byla tato míra změněna na 30 litrů,“ ukázala kastelánka zámku Jana Zajíčková.
|
Foto Aha!: Jana Ulrichová
Mezi exponáty jsou i nůžky na chmel, kterými se po sklizni odstřihávaly nadzemní zbytky rostlin.
|
Foto Aha!: Jana Ulrichová
Mezi exponáty jsou vidle, které se používaly ve skladech chmele, a šablony na žoky, v nichž chmel putoval z balíren do pivovarů.
|
Foto Aha!: Jana Ulrichová
Na výstavě je také řada dobových fotografií.
|
Foto Aha!: Jana Ulrichová
Na výstavě samozřejmě nechybí větrtel s chmelem, celá expozice je jím provoněná.
|
Foto Aha!: Jana Ulrichová
Ešus, stravenky, chlebník, kytara, to byla nezbytná výbava brigádníků.
|
Foto Aha!: Jana Ulrichová
Ešus, stravenky, chlebník, kytara, to byla nezbytná výbava brigádníků.
|
Foto Aha!: Jana Ulrichová
Brigádník sype chmel z věrtele do míry na stanovišti kontroly. Někteří česáči dokázali za den natrhat i 20 věrtelů.
|
Foto Aha!: Jana Ulrichová
V těchto velkolepých prostorách měli česáči jídelnu.
|
Foto Aha!: Jana Ulrichová
Zdeněk Svěrák
|
Foto Aha!: Jana Ulrichová
Smrt na konci velkého pátrání: Patnáctiletá se zabila!
První máj Absolonové, Hanychové a spol.: Zamrzlé zásnuby i pusa v obchoďáku
Rolins poslal na plastiku Nedvěd? Dara konečně kápla božskou
Sezona hřibovitých hub je tu! Kde rostou?
Oslava lásky Burešové s Forejtem: Romantika jen pro nejbližší
Peter Nagy (65) poprvé o nové mladé lásce: Roky po ní toužil!