Káva dneska slaví! Jak jsou na tom Češi s jejím pitím?
LATTÉ MACHIATO: V zahraničí si neobjednávejte jen »latté« jako u nás, přinesli by vám totiž pouze mléko. Latte macchiato se připravuje do sklenice tak, že se nejdřív napění mléko, pak se oddělí mléčná pěna a ta utvoří na povrchu pevnější vrstvu. Espresso se nalévá jako poslední a tím se ve sklenici utvoří tři vrstvy.
|
Foto: Aha! – Daniel Černovský, Profimedia.cz
ESPRESSO: Espresso se vyznačuje silnou koncentrací chuti. A neznamená to, že je tato káva silnější na kofein a že vám po ní bude špatně od žaludku (pokud nebude přepálená). Klasické espresso má objem asi 30 ml a v šálku si ho můžete podle chuti dolít mlékem (obsluha by vám měla přinést teplé mléko!).
|
Foto: Aha! – Daniel Černovský, Profimedia.cz
CAPPUCCINO: Správný Ital pije kávu s mlékem jen dopoledne, Češi si ji ale rádi dají kdykoliv během dne. Dobře udělané cappuccino by mělo mít bohatou a tak hustou pěnu, že skrz ní jen těžko propadne kostka cukru. Ušlehaná mléčná pěna by měla být bez zbytečných bublin.
|
Foto: Aha! – Daniel Černovský, Profimedia.cz
CO JE TUREK? Jde o československou specialitu, zalití mleté zrnkové kávy vroucí vodou.
|
Foto: Aha! – Daniel Černovský, Profimedia.cz
AMERICANO: Jestli máte raději pořádný hrnek kávy, dejte si americano. Jedná se vlastně o espresso zalité horkou vodou. V kavárně by vám správně měli donést espresso a k němu zvlášť horkou vodu. Svoji kávu si tak můžete »nastavit« podle chuti.
|
Foto: Aha! – Daniel Černovský, Profimedia.cz