Logo magazínu

Návštěva za oblíbenou »Bohemkou«: Než na Silvestra vystřelíte první špunty, měli byste vědět…

7 / 7
Prohlédnout znovu

Návštěva za oblíbenou »Bohemkou«: Než na Silvestra vystřelíte první špunty, měli byste vědět…

Láhev za chvíli vyrazí na naše stoly! | Foto Aha! – Petr Novotný
Po smíchání klidných vín se přidá takzvaný tirážní likér, což je směs cukru a vinného destilátu a také kvasinky. Připravená směs se poté na stáčírně naplní do lahví a uzavře korunkovou zátkou. | Foto Aha! – Petr Novotný
Zakvašením kupáže (vinařský termín pro scelování vín, které znamená mísení několika odrůd dohromady – pozn. aut), začíná proces hlavního kvašení. Lahve jsou uloženy do části sklepa při teplotě 14 až 16 °C, kvasinky pět až šest týdnů víno sytí cukrem, vytvářejí oxid uhličitý a zvyšuje se také množství alkoholu. | Foto Aha! – Petr Novotný
Po skončení celého procesu je nutné kvasinky odstranit. „Setřásáme je na zátku. Lahve uložíme do pupitrů (zařízení pro polohování lahví šumivého vína – pozn. aut) v horizontální poloze. Každý sen lahví otáčíme o 1/8 a nakláníme tak, aby po čtrnácti dnech byly veškeré kaly v hrdle lahve. Lahve jsou setřeseny za sedm dní,“ uvedl marketinkový ředitel. | Foto Aha! – Petr Novotný
V průběhu kvašení se lahve kontrolují, sleduje se množství a stav kvasinek a čistota vína. Po prokvašení lahve se přemístí do chladnější části sklepa s průměrnou teplotou okolo 10 až 12 °C. „Lahve roztřeseme a znovu uložíme do košů, aby dokvasily. Při tomto procesu dochází k odumírání kvasinek, čímž během několika měsíců získává víno jedinečný charakter,“ popsal Martin Fousek, marketinkový šéf Bohemia Sekt. | Foto Aha! – Petr Novotný
„Láhvi ve svislé poloze vychladíme hrdlo, kde jsou kvasinkové kaly, vymrazíme na teplotu zhruba – 30 °C. Otevřením lahve odstraníme kvasinky z hrdla. Na závěr přidáme takzvaný expediční dozážní likér, kterým určíme kategorii výsledného sektu.“ | Foto Aha! – Petr Novotný
Lahve pak vinaři uzavřou kvalitním korkovým špuntem a opatří agrafou. Poté jsou opět uloženy do sklepa ještě na několik týdnů, aby se šumivé víno s expedičním likérem dokonale spojilo. Pak už následuje nalepení etiket a expedice. | Foto Aha! – Petr Novotný

Vašek už nevydržel mlčet: Ostrá reakce na Evu!

Dědictví po zesnulém Osbourneovi: Kdo dostane jeho miliardy?

Krampol na kyslíku bojuje o každý nádech: Všechno špatně!

Pevně jsem mu stiskl ruku, oznámil Slováček po zprávě o Krampolovi

Iva Kubelková s dcerou Natálkou: Jen růžová to může být!

Smutný verdikt Petra Nárožného: Podruhé to vzdal