Skvělý obránce Čišovský: Nevyléčitelná nemoc ve 35 letech, stejná jakou měl Gross? Jeho 260 dnů plných pekla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Skvělý obránce Čišovský: Nevyléčitelná nemoc ve 35 letech, stejná jakou měl Gross? Jeho 260 dnů plných pekla!

Neodehrál za fotbalovou Plzeň v sezoně ani jeden zápas, přesto byl Marián Čišovský (35) hlavní postavou pondělní mistrovské oslavy. Už nezápasí se Spartou a spol. Na krku má strašnou mrchu, nemoc ALS. A za sebou desetitisíce fanoušků, kteří mu drží palce a které jeho příběh dojal.
Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.

Přihlásit se

DISKUSE

nicnezpravda
20. 05. 2015 13:43

Profesionální fotbalisté jsou vystaveni vyššímu riziku nevyléčitelného onemocnění motorického neuronu. Projevuje se napadáním nervových buněk v mozku a míše a vede ke svalové ochablosti, potížím s mluvením, polykáním a dýcháním a případně může také způsobit celkové ochrnutí, tvrdí studie vědců z Turínské univerzity. Tamní vědci zjistili, že se u fotbalistů choroba, také známá jako amyotrofní laterální skleróza (ALS) či Lou Gehrigova nemoc (podle americké baseballové legendy), vyvíjí dříve než u běžné populace.

Čím déle pak fotbalisté hrají, tím větší je riziko. Příčina nemoci je neznámá stejně tak jako příčina jejího častějšího výskytu u fotbalistů. Italský vědec Adriano Chio a jeho kolegové studovali lékařské záznamy více než sedmi tisíc profesionálních fotbalistů, kteří působili v Itálii v letech 1970 až 2001. Podle statistiky normálního výskytu měl být mezi zkoumaným vzorkem osob maximálně jeden nemocný, ve skutečnosti jich bylo pět. Průměrný věk sportovců při propuknutí choroby byl 41 let - o dvacet méně, než je běžné.

Studie byla okamžitě dána do souvislosti s několik let starým objevem, který italská média pojmenovala "záhada motorického neuronu". Tenkrát bylo zjištěno 33 případů ALS během vyšetřování nelegálního užívání farmaceutických přípravků mezi 24 tisíci profesionálními a poloprofesionálními hráči v Itálii.

nicnezpravda
20. 05. 2015 13:29

Někde psali,že ALS trpí nejčastěji fotbalisti..těžko říct proč.asi je to nezdravý pohyb..Gross ovšem fotbal hrál taky..

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.