Zkušenost nezaměstnaného Čecha (21): Dva roky sháním práci, všude chtějí praxi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zkušenost nezaměstnaného Čecha (21): Dva roky sháním práci, všude chtějí praxi!

Už téměř před dvěma lety dodělal školu, ale sehnat práci je pro něj problém. „Nemáš praxi, tak máš smůlu. Tohle mi všude tvrdí,“ popsal Aha! Michal Jeník (21) z Oskořínka na Nymbursku.
Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.

Přihlásit se

DISKUSE

mrazkova@...
28. 05. 2019 05:35

Bohužel je to tak... Možná by měl někdo upravit to známé rčení na "bez praxe nejsou koláče." Mně se také dlouho nedařilo sehnat žádnou práci právě kvůli tomu, že jsem měla málo praxe. Nakonec jsem hledání vzdala a rozhodla se raději vydat cestou vlastního podnikání. Jsem za to moc ráda. Teď mám svou vlastní offshore firmu, kterou jsem si založila s pomocí http­s://ww­w.iof­fsho­re.cz/ a nemohla bych být spokojenější.

w.mojko
11. 03. 2014 08:47

je to nespravodlivé svinstvo a vydieračstvo, viem-ale čo tak skúsiť získať prax za minimálnu mzdu, v krajnom prípade ponúknuť nejakej počítačovej firme (načas) prácu zdarma? ako dovod uviesť získanie praxe. Je to stále lepšie, ako byť doma, nepracovať, tým pádom strácať nadobudnuté vedomosti (každý človek zabúda) a žiadna šanca na získávanie nových poznatkov.
Právnici,absolventi VŠ, bežne takto robia, pokiaľ si chcú vykazovať prax u renomovaných právnikov.Ale potom majú pri získávaní zamestnania a finančného ohodnotenia oveľa vačšiu výhodu oproti iným uchádzačom. Naviac, firma, v ktorej zdarma praxujú, ho rada po čase zamestná (pokiaľ je dobrý,snaživý a potenciálny)

jyoti
13. 02. 2014 09:45

Dělat ajťáka, nikdo Vás nechtějí. Nemáte praxi. Kdo Vám brání si praxi dělat sám? Dokázat, že něco umíte?
Víte kolik seniorů by chtělo rozumět PC, něco vysvětlit, něco v PC naistalovat apod. ? Proč si neuděláte nabídku, kterou roznesete lidem do schránek s telefonním číslem. Když pomůžete někomu s PC, doporučí Vás někomu dalšímu známému. Člověk musí jen chtít.

honza54
16. 02. 2014 08:56

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

mrdounberlusconi
12. 02. 2014 19:57

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

frannes
12. 02. 2014 17:54

Michale mám jednu radu , se znalostí IT by jsi mohl se uplatnit při kontrole počítačů v závodě firmy Foxconn v Pardubicích nebo v Kutné Hoře , nevím jen jestli v současné době přijímají, je to ale práce na směny většinou 12 ti hodinové a nepřetržitý provoz.Je třeba vidět,že potřeba absolventů na poli IT nyní už je více pro vysokoškolsky vzdělané, jazykově (angličtina) vybavené
Na to jak zacházet s pracovníky 50+ by měla být širší debata , především je třeba rozhýbat pracovní trh , vytvořit nová místa a počítat i s alternativními pracemi pro starší pracovníky jež někdy brzdí nedostatečná počítačová a jazyková gramotnost, u manuálně pracujících i počínající obtíže zdravotní (záda, cukrovka, vysoký tlak). předčasný důchod je to nejhorší co může být, bere penize z sociálního systému a degraduje toho kdo má , není -li zbyti do něj nastoupit.V mnoha případech ale by využití pro kategorii 50+ znamenalo jít za prací, přeškolení a jiný pracovní režim.Navyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let nic nevyřeší, nastupuje přirozená brzda v úrovni duševních nebo fyzických sil,člověk by měl mít právo pár let odpočívat, věnovat se svým zájmům , pomáhat s vnoučaty atd.

vlaku
12. 02. 2014 13:33

Státu to nahrává na ruku. Když vás v 60 letech nikdo nechce, tak poslední možností je předčasný důchod. Tam vás stát nenávratně oškube. Ostatní důchodci v zemích EU, jako je Německo, Rakousko, UK a pod., jsou vedle nás "pracháči". Na co nám je členství v EU. Na to aby nám diktovali a zubožovali ekonomiku státu.V jednom má Klaus pravdu. Členství v EU je pro náš stát nevýhodné. Nic našemu lidu nepřináší, pouze si nás podmaňuje a získává nadvládu se ztrátou národní identity ČR. Jinak Klaus je hlavní osobou, která zapříčinala to, kde se ČR nyní v životní úrovni nachází.

mememumu
12. 02. 2014 13:58

Členství v EU je pro nás nevýhodné OK. Ale nečlenství by bylo ještě nevýhodnější. Národní identita je fajn, ale ani ty se jí nenažereš.

prroud
12. 02. 2014 21:15

Scestny mysleni ktery nas jednou bude stat to nejcennejsi co mame!!!!

lahny
12. 02. 2014 12:07

Od padesáti let jsem byl již několikrát nezaměstnaný od několika měsíců (v 55ti letech rok) až po dnešek, kdy mě je 60 let a jsem již 14 měsíců bez práce.
První na co se ve firmách zeptají je rok narození, pak: "Bohužel, hledáme mladší.".
Když jsem v pětapadesáti šel hledat práci, při vyplňování dotazníku v místnosti na osobním, tak přede mnou zrovna odcházel chlap, kde měl v dotazníku na otázku KOLIK SI PŘEDSTAVUJETE VAŠI MZDU napsáno 17000 (vím to, protože ženský v kanceláři se o tom bavili a ta jedna povídá druhé...ANI HO NEDÁVEJ DO POŘADNÍKU), tak já napsal 10000 a mě vzali, jeho ne.Byl jsem tam čtyři roky, když začali propouštět, ALE OPĚT...PRVNÍ ŠLI LIDI NAD PADESÁT.
Takže v této době to NENÍ O TOM CO UMÍTE, ALE KOLIK VÁM JE LET A ZA KOLIK JSTE OCHOTNÍ DĚLAT.

mememumu
12. 02. 2014 12:10

Pitomost. Samozřejmě, že je to o tom, co umíte - ale musíte umět to, co zaměstnavatel potřebuje. A umět to líp, než mladší a hůře placení.

lahny
12. 02. 2014 12:29

Víte, že pro zaměstnavatele je lepší každé dva měsíce brát nové lidi za plat 8-9000 než si tam nechat jednoho za 15000?
Oni zahraniční firmy NEPOTŘEBUJÍ kvalifikované lidi, ale cvičené opice, které umím šroubovat matičky, pájet, svářet apod.A proto se jim vyplatí stále nabírat lidi za co nejmenší plat.
Sice dokážete, že si umíte se vším poradit, ALE NORMU NEPLNÍTE, kdežto ten mladý sice nic neumí (nedokáže si seřídit mašinu, když se něco pokazí, neví co s tím), ALE NORMU PLNÍ.

mememumu
12. 02. 2014 13:57

Pokud někdo nepotřebuje kvalifikovaného člověka, tak pochopitelně nemá důvod kvalifikovaného člověka platit. To dá rozum. Nekvalifikovaný dělník na pásu má makat a plnit normu (z pohledu zaměstnavatele za co nejnižší mzdu), na seřizování pokaženého stroje je specialista, klidně externí. Pouštět k seřizování mašiny Ferdu mravence je značně riskantní, ač si třeba stokrát myslí, že to zvládne. Takhle to nemůže být ve větším provozu nikdy nastavené, je to zvrácenost minulé doby.

prroud
12. 02. 2014 21:34

Moc toho o ty "minuly" dobe evidentne nevis chlapce! Uz se prestavam divit tomu kam to republika "dotahla",jestli v ni je vic takovejch jako jsi ty,po precteni tvyho zpusobu mysleni,zrejme takovy pytlici sedej i ve vlade,ja mel za to ze pachaj vlastizradu za uplatky,ale ona to zrejme bude jak vidim misto vycuranosti spis jen obycejna lidska blbost

prroud
12. 02. 2014 21:17

To bys musel treba taky dostat vubec sanci to dokazat,clovece postav se nohama zpatky na zem!!!

janyna
12. 02. 2014 10:57

A co mají říkat lidí 50+! Ty už vůbec nikdo nezaměstná a praxe mají víc než dost. Mladý si vždycky nějakou práci najde i bez praxe.

fortin
12. 02. 2014 10:43

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

bjuno
12. 02. 2014 10:35

Je to smutné, ale taky si může hledat práci mimo obor. Já jsem absolvent VŠ a bohužel taky dělám mimo obor a práci na kterou stačí i základní vzdělání, protože na severní Moravě taky práce není... Sice netvrdím to obkecávání že "kdo chce - práci si najde" ale vidím ve svém okolí mladé po škole, kteří by mimo to co vystudovali nic jiného dělat nechtějí a navíc je jim plat například 18 000 hrubého málo.... Ale tady prostě vyšší platy moc nejsou a pokud CHCI dělat, tak vezmu i práci za takový plat. Další věc je, že lidi nechcou do práce dojíždět, pokud je práce mimo bydliště např více než 20km tak je to prostě "NEPŘEKONATELNÝ" problém....

mememumu
12. 02. 2014 10:50

V cizině je třeba běžné, že absolventi (resp. u VŠ i studenti) dělají klidně zadarmo, aby získali zkušenosti a aby ukázali, co v nich je. Z pohledu zaměstnavatele odpor k zaměstnávání absolventů chápu - jsou to z velké části neuvěřitelě líná, blbá a přitom namachrovaná a drzá vemena s hlavou v prde.li, kterých se navíc zaměstnavatel po skončení 3 měsíční zkušební doby ani nemůže pořádně zbavit, protože " líné, blbé a přitom namachrované a drzé vemeno s hlavou v prde.li" není výpovědní důvod.

prroud
12. 02. 2014 21:19

Prave jsi se pojmenoval

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.