Německá studie: Margarín Flora pro.activ je nebezpečný? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Německá studie: Margarín Flora pro.activ je nebezpečný?

Má pomáhat k lepšímu zdraví, ale opak je prý pravdou… Margarín Flora pro.activ, obohacený o rostlinné steroly, tedy látky pomáhající snižovat hladinu cholesterolu v krvi, může být zdravým lidem nebezpečný!
Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.

Přihlásit se

DISKUSE

diababa75
09. 05. 2015 18:00

Jsem diabetička s vyššími hodnotami lipidů..Pokud jsem užívala Floru pro aktiv,lipidy klesly k normě.Pak jsem začala používat máslo,sádlo a oleje-řepko­vý,o­livo­vý,li­pidy opět stouply .Je ale pravda,že i Flora pro aktiv obsahuje palmový olej-podle údajů na etiketě.Nicméně mně pomáhá...takže neztužený palmový olej zřejmě nevadí pro zdraví.

dass
27. 06. 2012 16:51

Inženýr Mach tvrdí zvláštní věci. Každý, kdo sleduje vývoj ve výzkumu výživy, ví, že fytosteroly jsou jednou z velmi slibných alternativ dietetického snižování cholesterolu (např. alternativou ke statinům). Fungují podobnou cestou jako tzv. pryskyřice /typ léků na snižování chol./ - zabraňují vstřebávání cholesterolu z tenkého střeva. Tvrdit, že neexistují studie pro jejich prospěšnost, je minimálně podivné. Ve světových vědeckých časopisech jich existují desítky, a to už od 70. let 20. st. Dávka doporučovaná na floře pro.active je zcela bezpečná. Kdo by samozřejmě jedl půl krabičky denně, vystavuje se možnému riziku.

Za druhé, poměr n-6 a n-3 mastných kyselin se zdá opravdu být důležitým a bohužel v naší stravě neprospěch n-3, ale že by "vedl k ucpávání cév", jak tvrdí Ing. Mach, to je tedy tvrzení velmi odvážné. Naopak, stovky studií ukazují výhodnost n-6 k saturovaným tukům. Samozřejmě, n-3 kyseliny působí antiaterogenně, příznivě, proto rybí tuk je žádoucí. Zrovna ale např. v margarínech, které jsou vyrobeny z řepkového oleje, je tento poměr poměrně výhodný (díky kyselině linolenové). Proto je také obecně vhodnější řepkový olej než třeba slunečnicový. Rostlinné margaríny, které NEJSOU vyrobeny ze zdraví neprospěšného palmového oleje, jsou velmi zdravou alternativou stravy. Margaríny se již dvacet let se nevyrábějí ztužováním (hydrogenací), jak se často nesprávně uvádí, ale moderními procesy, při kterých rozhodně škodlivé látky (transkyseliny) nevznikají. Zjistit ovšem, kam se palmový olej přidává, je těžké - je třeba se dívat na složení a volit margaríny s nízkým obsahem nasycených tuků (flora je na tom výborně, rama je naopak odstrašující případ, který se množstvím nasycených MK blíží dokonce sádlu!). Ovšem flora je mezi margaríny to nejlepší. Unilever dlouhodobě investuje do seriózního výkumu (byť na druhou stranu je Rama taky bohužel výrobek Unileveru). Nejsem s touto firmou nijak propojen, pouze mě štvou zavádějící komentáře bez chápání podstaty věci.

hillarka
11. 02. 2012 13:12

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.