Umělá sladidla jsou látky cukerné povahy, které napodobují sladkou chuť a mají několikanásobně vyšší sladivost než běžný řepný cukr – sacharóza. V Česku je povoleno celkem 17 náhradních či umělých sladidel. Náhradní sladidla rozdělujeme na přírodní, kam patří fruktóza, sorbitol a další látky cukerné povahy obsažené hlavně v ovoci, a syntetická – vyrobená uměle, kam patří například aspartam, acesulfam nebo sacharin. Další dělení je pak na kalorická a nekalorická. Mezi nekalorická, která nemají žádný vliv na glykemický index, patří například Dianer (sacharin), Irbis Sweet (aspartam) nebo Syndi Sweet (směs aspartamu a acesulfamu). Mezi kalorická řadíme například Sorbit (směs sorbitolu a sacharinu) nebo čistou fruktózu.Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.