Bořivoj Navrátil (†78) a temné rodinné prokletí: Co donutilo herce vzdorovat nesnesitelné bolesti? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Bořivoj Navrátil (†78) a temné rodinné prokletí: Co donutilo herce vzdorovat nesnesitelné bolesti?

Bořivoj Navrátil
Bořivoj Navrátil (Aha! – Martin Hykl)

Ani když herec Bořivoj Navrátil prohrával boj s rakovinou tlustého střeva, nechtěl z tohoto světa odejít dobrovolně. Věděl, jak při této zákeřné nemocní trpí, jaké mají bolesti a jak vypadají. V jeho rodině už však bylo tolik sebevražd, že herec v bolestech čekal, až přijde jeho konec…

„Chtěl bych to ukončit, ale nemohu si sáhnout na život. V naší rodině došlo bohužel už k třem sebevraždám, byl bych čtvrtý. Nesmím dopustit, aby si můj syn myslel, že jsme nějak zatížená rodina,“ řekl před smrtí odvážně Navrátil. Oblíbený herec zemřel na konci října roku 2011. Avšak jeho role jsou nesmrtelné a diváci na něj nezapomínají.Jaké tragédie se však přihodily v jeho rodině?

První rána přišla už v dětství. Ani ne jako čtyřletému mu onemocněla maminka a následně zemřela na tuberkulózu. „Když mi byli tři roky, tak mi zemřela maminka. Tatínek se sice pět měsíců po její smrti znovu oženil, ale měsíc po veselce se zastřelil. S maminčinou smrtí se prostě nedokázal vyrovnat,“ vzpomínal herec.

 Tehdy začala malého Bořka a jeho bratra vychovávat otcova sestra. Brzy se také rozhodlo o jeho kariéře, budoucí herec viděl jako malý v divadle Zlatovlásku a ta mu tak připomínala maminku, že se rozhodl u divadla zůstat…

To ale nebylo všechno. Stejný odchod ze světa zvolili i další dva blízcí členové rodiny. I to přispělo k tomu, že herec namísto dobrovolného odchodu zvolil bojovat s nemocí až do úplného konce. „Vzhledem k tomu, že sebevraždu spáchal můj tatínek, posléze jeho bratr a jedna ze sester, rád bych toto rodinné prokletí prolomil a tento luxus si odpustím,“ řekl v jednom ze svých posledních rozhovorů.Mezi jeho poslední role patřilo účinkování v  seriálech. Po boku Maciuchové si zahrál v Ulici a jako šéfredaktor se objevil v Redakci. Kromě divadla mu popularitu přinesli i legendární Návštěvníci.



Přečtěte si
anezat
10. 7. 2014 • 12:28

Vždy byl úžasný.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.