Byt po Horníčkovi už 10 let chátrá: Dědicové chtějí 15 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Byt po Horníčkovi už 10 let chátrá: Dědicové chtějí 15 milionů!

Miroslav Horníček
Miroslav Horníček (Foto Aha! – Mária Rušinová, David Kundrát, Jaroslav Tatek)

Neuvěřitelné! Byt po Miroslavu Horníčkovi (†84) už deset let chátrá. Od konce poloviny 70. let se tady scházely hvězdy jako Jan Werich (75), Stella Zázvorková (†83), Miloš Kopecký (†73) a samozřejmě Horníčkův soused ve vile Lubomír Lipský (89).


Od smrti slavného herce, spisovatele a výtvarníka Miroslava Horníčka právě nyní uplynulo deset let a byt chátrá. Podle informací Nedělního Aha! chtějí dědicové za byt ve vile okolo 15 milionů korun. Takovou sumu jim dosud nikdo za léta neudržovaný byt nedal. Nepomohla ani dobrá adresa ve vilové čtvrti v Praze 10.

Příliš mnoho závětí

Horníček sepsal tři závěti. Jednu v roce 1988 ještě s manželkou Bělou, druhou až po její smrti v březnu 2000, třetí v září stejného roku. V první odkázal vše Adéle Sirotkové, přítelkyni svého zesnulého syna Jana (†21), v druhé pamatoval i na svého přítele Lipského a jeho manželku Věru, zatímco v poslední stanovil jiných sedm dědiců včetně lékaře Vladimíra Mareše, který o herce poslední měsíce pečoval. „O závěti jsem se nestaral. To byla Mirkova věc,“ říká Lipský. To on kdysi byty ve vile pro oba sehnal.

Mejdany vystřídala tíseň

Bývalo tu hodně veselo, zrodilo se zde při sklence vína hodně skvělých nápadů, padal jeden vtip za druhým. Bylo ctí se dýchánků, které mnohdy končívaly nad ránem, zúčastnit. „Byly to krásné časy. Zato teď pokaždé cítím tíseň, když kolem dveří procházím,“ přiznal Lipský. Opuštěný byt byl plný starožitností a cenných obrazů, které Horníček většinou dostal od přátel malířů. Bohužel se sem dostali zloději a část cenností ukradli.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.