Tajné přezdívky: Gott je Čuňas, Pomeje je Gibbon, Srstka je Angrešt... VELKÝ PŘEHLED | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tajné přezdívky: Gott je Čuňas, Pomeje je Gibbon, Srstka je Angrešt... VELKÝ PŘEHLED

Karel Gott, Jiří Pomeje a Zdeněk Srstka
Karel Gott, Jiří Pomeje a Zdeněk Srstka (Koláž Ahaonline.cz)

PRAHA (dan) – I v českém showbyznysu není o přezdívky nouze. A některé fakt stojí za to! Jak k nim naše celebrity přišly? Kdo si na ně bez problémů zvykl a komu naopak hodně vadí?

Jan Přeučil (76): Johnny Spray

„Je o mě známo, že mám smysl pro pořádek. I na mém líčícím stolku je vždy vše přehledně srovnané. Stolek musí mít všechny parametry, a toto dodržuji, na rozdíl od některých svých kolegů, i na zájezdech,“ říká herec Jan Přeučil. Přezdívku mu vymyslel kolega Jiří Bartoška. „Jednou si takhle rovnám věci a Jirka kolem mě chodil, díval se, jak to všechno srovnávám a najednou prohlásil: Když se tak dívám na váš líčící stolek, vy jste takový Johnny Spray,“ dodal Přeučil. A ujalo se to. „Už na ni dokonce i slyším,“ přiznal s úsměvem.

Karel Gott (73): Čuňas

Přezdívka nevznikla na základě jeho povahových vlastností nebo hygienických nedostatků, ale na podobnosti s jakýmsi hrdinou amerického westernu. Jako první ho takhle oslovila zpěvačka Yvonne Přenosilová. Mistr se nejdříve vztekal, pak si ale řekl, že jednodušší bude udělat si ze své přezdívky legraci.


Petr Janda (70): Plešatá zpěvačka

Jméno mu vymyslel František Ringo Čech. Ten mu tak začal říkat vůbec jako první. „Je to název hry od Ionesca. No nejsem na to pyšný a jsem docela rád, že se to nechytlo mezi fanoušky,“ přiznal sám Janda.

Pavel Zedníček (63): Čmaňa

Vymyslel mu jí Bolek Polívka. Jednou na škole, když spolu zkoušeli, ho zničehonic takto oslovil. „Miroslav Donutil, který byl u toho, se ptal, proč mi tak říká, a on, ať se na mě podívá. Že jsem celá Janžurová. Nemá to žádnou logiku, ale od té chvíle, jsem zkrátka Čmaňa,“ uvedl Zedníček.


Zdeněk Srstka (77): Angrešt

Jedná se o botanický výraz pro toto ovoce a přezdívka se s hercem a kaskadérem v jedné osobě táhne už od dětství. Ale pozor můžete mu tak říkat jen za jeho zády, Zdeněk je na to doslova háklivý.

Pavel Trávníček (62): Tráva

Vznikla už na škole a zezačátku se kvůli tomuto »počastování« byl schopen i rvát, postupem času si na ni zvykl. Dnes už s tímto oslovením setkává málokdy.

Bohumil Klepl (54): Bob

Jméno Bohumil bylo moc dlouhé, navíc se herci ani moc nezamlouvalo. Od přírody byl šoumen a tak se začal rovnou představovat jako Bob, což bylo vtipné a úderné. Nakonec i zlidovělo. Dnes už se mu jinak neřekne.


Jiří Korn (63): Můra

V dětství nosíval teplákovou soupravu, a když si přetahoval bundu přes hlavu, připomínal údajně noční hmyz. Zpěvák si na přezdívku rychle zvykl, nevadila mu.

Václav Krejčí (57): Upír

Vzniklo to v době, kdy chodil do osmé třídy a při dětském představení z ničeho nic vypnuli světlo. Najednou se objevil na jevišti s rozsvícenou svíčkou v ruce. Vypadal přitom dost strašidelně. Vousy ovšem prý tehdy ještě neměl.

Tatiana Vilhelmová (34): Máňa

Když už asi podesáté ve filmu a divadle měla hrát postavu, která se jmenovala Marie, postěžovala si v legraci kolegům. Ti ovšem pohotově zareagovali a začali jí titulovat jako Maňu. Ale pozor, říkat jí tak mohou jen její nejbližší.

Zlata Adamovská (54): Sluníčko

Přezdívku ji vymysleli kolegové v divadle. Důvod byl prostý, Zlata se zkrátka stále směje, je příjemná, nikdy ji nic nerozhází. „Ale třeba ve školce mi říkala Adame,“ uvedla s úsměvem herečka.

Marek Taclík (39): Tácek

Na tuto přezdívku slyší herec už snad od narození. Je logicky odvezeno od jeho příjmení. Říkají mu tak jeho kamarádi i kolegové. Od cizích lidí je na toto oslovení ale alergický.


Jiří Pomeje (48): Gibbon

Ke své přezdívce přišel už ve svatební den. Když si bral za ženu Michaelu Kuklovou, jedním z darů pro novomanžele bylo sponzorství opičky v pražské zoo.

Jiří Langmajer (46): Langoš

Tato přezdívka se s hercem táhne od dětských let. Říkají mu tak všichni jeho blízcí i kolegové z divadla. „Zvykl jsem si na to. Nic jiného vám ani nezbývá,“ uvedl k tomu s úsměvem herec.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.