VIP Prostřeno: Daniela Šinkorová a její mořský vlk v bramborové krustě
Italská jídla jsou ve VIP Prostřeno velmi oblíbená, a tak se i herečka a moderátorka Daniela Šinkorová nechala inspirovat chutěmi Sardínie. Jižanské speciality odkoukala od kamaráda - kuchaře i z dovolených, na které pravidelně jezdí. Jak budou tyto pochutiny chutnat hostům?
Coccoi de corcoriga (Sardská zeleninová placka)
Potřebujete:
• 200 g cukety • 120 g cibule • 120 g rajčat • 30 g pecorina (nebo jakýkoliv tvrdý slaný sýr vhodný na strouhání) • 100 g hladké mouky • 20 ml olivového oleje
Postup:
Všechnu zeleninu nakrájíme na zhruba stejné malé kostičky, sýr najemno nastrouháme, přidáme mouku a olej, vše dobře zpracujeme rukama. Vylijeme na plech pokrytý pečicím papírem a rukama upravíme do placky vysoké maximálně centimetr. Pečeme v troubě na 200 stupňů zhruba 24 minut. Placka je hotová, když jí mírně zhnědnou okraje.
Chřestový krém s omáčkou Alfrédo
• 1 kg bílého chřestu • 2 velké cibule • 6 stroužků česneku • olivový olej • 175 ml bílého vína • 1 l zeleninového vývaru • 50 g másla • 1 šálek (250 ml) nastrouhaného parmazánu • 1 kelímek smetany na šlehání (30 %) • sůl a pepř • zelený chřest (hlavičky) na ozdobu
Postup:
Na olivovém oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme na kousky pokrájený chřest, malinko osmahneme, zalijeme vínem. Chvilku promícháme, aby se alkohol vypařil, přidáme vývar. Jeho hladina by měla být po celou dobu vaření asi centimetr nad chřestem. Osolíme a opepříme. Až se chřest rozvaří, odstavíme z ohně a rozmixujeme dohladka. Přidáme omáčku Alfrédo, necháme projít varem. Zdobíme hlavičkami zeleného chřestu, který jsme 2 minuty nechali projít varem v osolené a cukrem ochucené vodě.
Na omáčku Alfrédo si na pánvi rozpustíme máslo, přidáme smetanu, přivedeme ji k varu a odstavíme z ohně. Vmícháme parmazán. Podle chuti opepříme. Stejný recept funguje dobře i s brokolicí nebo květákem.
Malloreddus Sardo (Sardské speciální těstoviny)
Potřebujete
• malloreddus (nebo třeba drobná kolínka) • salsiccia (klobáska ze syrového vepřového masa, ochucená bílým vínem, solí a pepřem) • petrželová nať • cibule • olivový olej • červené víno • guanciale (podobné slanině, vyráběno z vepřových líček nebo pancetta) • parmazán • sugo
Na sugo (rajčatová základní omáčka)
• olivový olej • 1 a půl velké cibule • 1 velká mrkev • kousek celeru • 3 stonky řapíkatého celeru • 3 lžičky cukru •1,5 lžičky cukru • 3 plechovky loupaných rajčat •sůl a pepř
Postup:
Na pánvi osmahneme půl velké cibule, přidáme 3–4 lžičky nasekané petrželové natě, přidáme klobásku (dlouhou asi 7 cm, o průměru 3–4 cm), posolíme, opepříme a dobře osmahneme. Zalijeme 1dcl červeného vína a necháme chvíli povařit. Přidáme dvě velké naběračky rajčatové omáčky a vsypeme předem uvařené těstoviny. Zalijeme vyškvařeným sádlem ze dvou tenkých plátků guanciale nebo pancetty. Servírujeme v parmazánové misce, ozdobené zbylým kouskem guanciale nebo pancetty.
Na olivovém oleji si na sugo orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer i řapíkatý celer (dohněda), pak osolíme a přidáme cukr. Vmícháme 3 plechovky loupaných rajčat, opepříme a podlijeme deci vody. Vaříme na mírném ohni asi hodinu, občas zamícháme, když je potřeba, přidáme ještě vodu. Ve finále rozmixujeme.
Parmazánová miska se vyrobí následujícím způsobem: Na teflonovou nebo keramickou pánev nasypeme nastrouhaný parmazán tak, abychom pokryli v tenké vrstvě celé dno pánve. Když okraje zpevní a začnou hnědnout, placku pomocí kuchyňských kleští překlopíme vzhůru na dnem otočenou porcelánovou misku. Necháme asi půl minuty ztvrdnout.
Branzino (mořský vlk) v bramborové krustě se zeleninovými tagliatelle
Potřebujete
• branzino (mořský vlk) • brambory • olivový olej • mrkev • cuketa • cibule • sůl, pepř
Postup:
Ryby vyčistíme od vnitřností, zbavíme hlavy a páteře (nikoliv ocásku!). Rozřízneme opatrně podél páteře tak, aby se nám ryba rozevřela jako kniha, kterou pohromadě na jedné straně drží ocásek. Posolíme, zakápneme olejem a celou pokryjeme velmi jemně nakrájenými plátky brambor (měly by vypadat jako bramborové lupínky). Znova posolíme a zakápneme olejem. Pečeme v troubě rozehřáté na 220 stupňů asi 12 minut.(Brambůrky by měly po okrajích začít hnědnout – nesmí zůstat syrové!) Podáváme se zeleninovými tagliatelle.
Na zeleninové tagliatelle (nudle) si škrabkou na brambory vytvoříme po celé délce mrkve a cukety široké proužky. Cibuli nakrájíme na kroužky. Vše krátce osmahneme na rozpáleném olivovém oleji (asi 2,5 minuty, aby zelenina jen změkla, ale zůstala příjemná na skus). Osolíme, opepříme dle chuti a podáváme k rybě s bramborami.
Domácí vanilková zmrzlina
Na vanilkový krém:
• 120 g cukru krupice • 20 cl šlehačky • 3 bílky • 1 vanilkový lusk
Na griliáš:
• 200 g cukru krupice • 100 g mandlových plátků
Na ozdobu:
• čerstvé jahody • lístek máty • čokoláda na zdobení
Postup:
Cukr na griliáš tavíme v teflonové pánvi, až získá vůni i barvu světlého karamelu. Přisypeme mandlové plátky, promícháme a rychle nalijeme na olejem promaštěný plech! Po vychladnutí a ztvrdnutí jde karamel snadno sejmout. Rozdrtíme ho na drobné kousky válečkem (třeba mezi dvěma starými utěrkami).
Z bílků, cukru a vnitřku vanilkového lusku ušleháme nad vodní lázní (nad parou) pevný sníh. Poté sníh sejmeme z vodní lázně a došleháme zastudena. Přidáme griliáš a ušlehanou šlehačku.
Rozlijeme do formiček nebo necháme zmrznout v mrazáku v jedné nádobě. Výsledek zdobíme čerstvými jahodami, lístkem máty, můžeme též přelít čokoládovou polevou.