VIP Prostřeno: Syn Veroniky Žilkové Vincent a jeho palačinkové menu
Mladý student Pražské konzervatoře Vincent Navrátil si na svá bedra vzal těžký úkol - nakrmit 12 hladových krků! Zkoušky se chopil statečně a na stůl házel jednu palačinku za druhou. K tomu ještě stihl uvařit cibulovou polévku a poté hostům nabídl zmrzlinu.
Bujon à la Napoleon (francouzská cibulačka)
Potřebujete:
• přední hovězí maso na polévku s kostí • telecí hrudí • kořenová zelenina nebo mražená zelenina na polévku • 500 g bílé cibule • olivový olej • pepř • nové koření • sůl
K podávání:
• bageta • olivový olej • tvrdý sýr, nastrouhaný (parmazán)
Postup:
Pomalu si uvaříme vývar z hovězího a telecího masa, kořenové zeleniny a koření. Vaříme ho pomalu a sbíráme šlem, aby zůstal čirý. Kvalitní bílou cibuli si nakrájíme na kolečka, která orestujeme pomalu na oleji. Cibuli zalijeme procezeným vývarem a ještě chvíli povaříme. Při podávání na talíř nalijeme hotovou polévku a poklademe ji na olivovém oleji opečenými plátky bagety a navrchu posypeme nastrouhaným sýrem, který se roztaví.
Crepes à la Pepe (Slané palačinky se špenátem a nivou)
Potřebujete:
• 1 l plnotučného mléka • 4 vejce • 500 g hladké mouky • špetka soli • olej
Na špenátovou náplň:
• špenát mražený listový • niva, strouhaná • parmazán na posypání • česnek dle chuti, lisovaný • smetana • hladká mouka na zahuštění • sůl a pepř
Postup:
V mléce rozmícháme vejce, sůl a postupně přidáváme mouku. Prošleháváme metlou a necháme v chladu odpočinout. Z těsta usmažíme na tenké vrstvě oleje tenké palačinky.
Pro dospělé plníme špenátem s nastrouhanou nivou. Na špenátovou náplň si opatrně opečeme na plátky nakrájený česnek, přidáme špenát, chvíli podusíme, a nakonec přijde sýr. Zahustíme smetanou, do které zamícháme trochu hladké mouky. Osolíme, necháme mouku provařit, přidáme lisovaný česnek, dochutíme.
Crepes à la Pú (Palačinky s lentilkami, gumovými medvídky, ovocem, šlehačkou)
Potřebujete:
• hotové teplé palačinky • čerstvé maliny • čerstvé borůvky • kompotované meruňky a broskve • medvídci a lentilky • kvalitní marmeláda • šlehačka • moučkový cukr • čokoládový krém
Postup:
Dětem plníme stejné palačinky čokoládovým krémem nebo marmeládou, či je ozdobíme kompotovaným ovocem a šlehačkou, které ještě dáme na stůl. Osladíme moučkovým nebo hnědým třtinovým cukrem.
Zmrzlina Tutti Frutti
Potřebujuete:
• Kopečková zmrzlina do kornoutu s příchutí malina, vanilka, čoko a tutti frutti.