Jak se české celebrity starají o své rodiče? To bude koukat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak se české celebrity starají o své rodiče? To bude koukat!

Fotografie
Fotografie (internal)

Situace českých seniorů není radostná. Jejich průměrný důchod je něco málo přes deset tisíc, a tak se musejí pořádně otáčet, aby s takovou almužnou vyšli. Z toho mála, co zbývá, navíc často finančně pomáhají svým dospělým dětem.

„V Česku je to do jisté míry obvyklé,“ potvrzuje situaci Lucie Vidovićová z Institutu pro výzkum reprodukce a integrace společnosti Masarykovy univerzity. Zažitý zvyk však řadu seniorů, kteří se sami ocitají ve finanční nouzi, žene k pocitům viny, že jako rodiče selhali. Podle průzkumu Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí jen pětina Čechů finančně přispívá svým rodičům na běžné výdaje. Dvě čtvrtiny Čechu ve věku 25 – 35 přiznává, že se na finanční pomoc rodičů částečně spoléhá.

Jak pomáhají svým rodičům celebrity?

Monika Absolonová (36), zpěvačka

Vinou rodinného rozvratu se Monika Absolonová  začala o maminku Blanku a bratra Marka starat před pěti lety. Maminka celý život pečovala o domácnost, takže neměla žádné vlastní příjmy, a bratr ještě studoval. V roce 2008 se situace vyhrotila. Zpěvačka podala na otce trestní oznámení, že ji i matku údajně fyzicky napadl. Starost o rodinu tak zůstala výhradně na Monice. „Hodně jsem pracovala, protože jsme potřebovali peníze. Režie celé domácnosti spočívala na mně, platila jsem všechny účty,“ řekla k tomu zpěvačka. Dnes žijí všichni v jednom domě. Bratr s přítelkyní se podílejí na nákladech spojených s bydlením a o maminku se stará Monika.



Jana Adamcová (40), moderátorka

„Já jsem jedináček, jediné, milované a trochu rozmazlované dítě svých rodičů. Vím, že moji rodiče odjakživa vše orientovali na můj spokojený a relativně bohatý dětský život. Vždy jsem věděla, že jednou bude jenom mojí povinností se o stárnoucí a staré rodiče postarat. Moji rodiče opustili své jistoty a odešli ze Slovenska, aby mi mohli být nablízku, resp. aby byli blízko svým vnoučatům. Bydlí v bytě, na jehož užívání jsem rodičům zařídila právní nárok až do jejich posledních dnů. Byt je v mém osobním vlastnictví a oni žádný nájem neplatí. Nejenže nevyžadují žádné platby, ale ani by je nepřijali. U nás jsou peníze věcí společnou a nemůže se stát, že by na jedné nebo druhé straně chyběly, pokud je druhá strana má.“

Halina Pawlowská (57), moderátorka, spisovatelka

Prožila po boku svých rodičů celý život. Nyní už má jen maminku, která se dožila úctyhodného věku 94 let. Halina přiznala, že celé roky vydělávala hlavně na to, aby mohla rodině pořídit velký dům, kde by bydleli všichni pohromadě. Se svou matkou se tak vidí denně. „Občas mě rozčílí, když se mě ptá, kam jdu a kdy přijdu, ale jinak mi naše soužití pod jednou střechou naprosto vyhovuje,“ říká sama Pawlowská. Právě moudra její maminky se často objevují ve spisovatelčiných knihách. „Kdybych ji neměla u sebe, chyběla by mi,“ tvrdí Halina.

Facebook:gallery:false:false:false

Přečtěte si
janouch62
31. 1. 2013 • 20:16

Zatím co ostatní stáli frontu na poživatiny,ochcallistka stála frontu na rozum.Bohužel se na ni nedostalo.

janouch62
31. 1. 2013 • 20:13

Ty jsi stejně inteligentní jako ta ochcallistka.Já píši o tom,že stála den před štědrým dnem frontu na máslo.Jestli ho sehnala nebo ne to mám na háku.Já neznám nikoho v okolí,kdo peče 23.12 cukroví.To muselo být tvrdý jak bota.Adamcová si ji zřejmě po večerech hladila a tak neměla čas se připravit na svátku.Fotr vyčuřil rum a matka byla líná.Příště opatrně s tím blbečkem!!

dzery
31. 1. 2013 • 17:56

Ty blbečku to bylo normální že se stály frontytřeba na kakao.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.