Pohřeb Jiřiny Jiráskové (†81): Celebrity nepřišly, syn Podskalského ano! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pohřeb Jiřiny Jiráskové (†81): Celebrity nepřišly, syn Podskalského ano!

Pohřeb Jiřiny Jiráskové
Pohřeb Jiřiny Jiráskové (Aha!- Roman Souček)

Přátelé a obyvatelé jihočeských Malenic se dnes rozloučili s herečkou Jiřinou Jiráskovou. Smuteční průvod vyrazil od vily Jiráskové ke kostelu, kde se nakonec sešlo zhruba 150 smutečních hostí. Celebrit ale přišla jen hrstka…

Už okolo desáté hodiny dopoledne se u vily Jiráskové a Podskalského začali scházet smuteční hosté. Policie nicméně vjezd do vesničky uzavřela, dál mohli jen místní obyvatelé a lidé, kteří měli od starosty propustku. Problémy tak měly mimo jiné i televizní štáby, které si s předstihem nevyřídily povolení.

Průvod vyrazil v pravé poledne za tónů smuteční kapely. V otevřené dodávce, která jela v čele průvodu, byla rakev s tělem slavné herečky. Za vozem šla jako první Jana Svítivá, kamarádka a pečovatelka Jiráskové. Z celebrit v tu chvíli byl na místě jen režisér Zdeněk Troška, který přijel z nedalekých Hoštic. V Praze prý rozloučení nestihl, tak přijel do Malenic. „Odešla další skvělá herečka,“ řekl reportérům Aha! Troška, který v ruce nesl kytici žlutých květin. Průvod šel i kolem domu Boženy Svítivé, kde je nyní hereččina milovaná fenka Amálka. Lidé pomalu mířili ke kostelu sv. Jakuba Většího.

U kostela už čekali další hosté. Mezi nimi byl mimo jiné režisér Jiří Strach nebo syn Podskalského, který původně oznámil, že se obřadu nezúčastní. Nakonec ale dorazil. V kostele platil přísný zákaz fotografování, na což doplatil i jeden z přítomných fotografů, který byl z božího stránku nemilosrdně vyveden.

Mši sloužil budějovický světící biskup Pavel Posád a další čtyři kněží. Mezi hosty byl kněz Romuald Štěpán Rob, který pohřbíval prezidenta Václava Havla. Posád v úvodu poděkoval Bohu, že nám dal tak skvělou herečku. Místní sbor za doprovodu varhan zapěl Hospodin je můj pastýř nebo Ave Maria. Z Písma svatého četl i režisér Jiří Strach, který nechyběl ani na zádušní mši v Praze. Celkem se v malém vesnickém kostelíčku těsnilo na 150 lidí.

Jiří Strach také promluvil na samém konci mše. Vyzdvihl Jiráskovou za to, že spolupracovala s UNICEF a mluvil i o tom, že podlehla komunistům. Podle Stracha toho později hodně litovala. Režisér také řekl, že odešla zaopatřeny všemi svátostmi. "Věřím, že Jiřina Jirásková u tebe, Pane Bože, obstojí. Také věřím, že tam nahoře jsou popelníky a že se tam smí kouřit," řekl Jiří Strach.

Po mši se všichni vydali k připravenému hrobu, kde už bylo ve zlatě vyvedeno jméno herečky Jiřiny Jiráskové i její maminky. Rakev byla spuštěna za tónu skladby Ave Maria. „Nezapomeňte na Jiřinu Jiráskovou a noste ji v srdci," vyzval biskup všechny. Po závěrečné modlitbě vystřídali církevní hodnostáře u hrobu přátelé a fanoušci herečky. Její rakev doslova zasypali květinami. Tím obřad skončil. Je možná trochu smutné, že na obřadu chyběla slavná herecká jména. Většina z nich asi považovala pražskou zádušní mši za definitivní rozloučení. Škoda. Jirásková měla právo navždy odejít v lesku hereckých hvězd, mezi které sama bez pochyb patřila.

1459572:gallery:true:true



Přečtěte si
hillaarkaa
21. 1. 2013 • 08:51

Ostuda je když některé dře a smrdí

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.