VIP Prostěno: Připravte si jablíčkový grunt podle Stanislava Hložka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

VIP Prostěno: Připravte si jablíčkový grunt podle Stanislava Hložka!

Stanislav Hložek při přípravě jablíčkového gruntu
Stanislav Hložek při přípravě jablíčkového gruntu (TV Prima)

Stanislav Hložek se rozhodl svým kolegům trochu zamotat hlavy a schválně pokrmy pojmenoval dost tajemně. Pod jedním z nich, jablíčkovým gruntem, se naštěstí nenachází polévka z jablek, ale z pečených rajčat. Připravte si ji také vy doma.

Rozjezdová svirukola

Potřebujete:
400–500 g tenkých plátků syrové hovězí svíčkové nebo natenko nakrájený pršut • olivový olej • bylinky • 1 balení rukoly • parmazán • cherry rajčátka na ozdobu • sůl a pepř • limetková šťáva

Postup:
Maso rozložíme na talíř, pokapeme olivovým olejem s bylinkami, osolíme, opepříme. Doprostřed dáme rukolu s cherry rajčaty a nakonec ozdobíme hoblinkami parmazánu. Kdo má rád pikantnější chuť, může maso ještě pokapat limetkovou šťávou. Pršut je slaný dost, v tom případě už nemusíme carpaccio solit.

Rozjezdová svirukola


Jablíčkový grunt

Potřebujete:
1 kg zralých rajčat • olivový olej • česnek • tymián • mrkev • celer • 1 lžíce rajského protlaku • čerstvá bazalka • cukr • sůl a pepř • pár lžic smetany k podávání

Postup:
Rajčata vložíme do pekáče, zastříkneme je olivovým olejem a pečeme asi půl hodiny. Ke konci pečení přidáme česnek a tymián. Mrkev a celer nakrájíme a restujeme v hrnci dozlatova, přidáme jednu lžíci rajčatového protlaku, zarestujeme a přidáme upečená rajčata. Pak zalijeme trochou vody a vaříme cca půl hodiny. Nakonec přidáme lístky bazalky a vše rozmixujeme a přepasírujeme, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Při podávání zdobíme na talíři smetanou.

Jablíčkový grunt



Salmo salar s přílohou

Potřebujete:
600 g lososa • olivový olej • 1 cuketa • 1 lilek • půl svazku řapíkatého celeru • 1 velká žlutá paprika • 4 menší rajčata • sůl a pepř • tymián • oregano • 500 g brambor • 1 smetana ke šlehání • pesto k podávání

Postup:
Lososa (na porci asi 150 g) okořeníme solí a pepřem, opečeme na pánvi na olivovém oleji a necháme dojít ve vyhřáté troubě. Cuketu, lilek, řapíkatý celer, žlutou papriku nakrájíme na větší kousky a orestujeme na olivovém oleji, ke konci přidáme rajčátka, tymián a oregano, dochutíme solí a pepřem, případně pestem. Brambory nakrájíme na tenké plátky a v pekáči je na pečicím papíře necháme pomalu zapéct zalité 33% smetanou, lehce osolené a opepřené.

Salmo salar s přílohou


Lahodné hrátky s ohněm

Potřebujete:
420 ml smetany ke šlehání • 100 ml plnotučného mléka • 1 vanilkový lusk • 5 žloutků z velkých vajec • 50 g moučkového cukru + trochu na poprášení • mochyně a čerstvá máta na ozdobu

Postup:
Smetanu 33 % přivedeme do varu s mlékem, necháme vychladnout. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovými semínky, přilijeme smetanu s mlékem, promícháme a nalijeme do mističek. Ne až úplně nahoru! Pekáč s trochou vody vložíme do trouby a pečeme ve vodní lázni na 99 stupňů Celsia asi 45 min. Upečený krém necháme vychladnout, povrch posypeme cukrem a zkaramelizujeme flambovací pistolí. Porce zdobíme mochyní a čerstvou mátou.

Lahodné hrátky s ohněm





Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.