VIP Prostěno: Připravte si jablíčkový grunt podle Stanislava Hložka!
Stanislav Hložek se rozhodl svým kolegům trochu zamotat hlavy a schválně pokrmy pojmenoval dost tajemně. Pod jedním z nich, jablíčkovým gruntem, se naštěstí nenachází polévka z jablek, ale z pečených rajčat. Připravte si ji také vy doma.
Rozjezdová svirukola
Potřebujete:
400–500 g tenkých plátků syrové hovězí svíčkové nebo natenko nakrájený pršut • olivový olej • bylinky • 1 balení rukoly • parmazán • cherry rajčátka na ozdobu • sůl a pepř • limetková šťáva
Postup:
Maso rozložíme na talíř, pokapeme olivovým olejem s bylinkami, osolíme, opepříme. Doprostřed dáme rukolu s cherry rajčaty a nakonec ozdobíme hoblinkami parmazánu. Kdo má rád pikantnější chuť, může maso ještě pokapat limetkovou šťávou. Pršut je slaný dost, v tom případě už nemusíme carpaccio solit.
Jablíčkový grunt
Potřebujete:
1 kg zralých rajčat • olivový olej • česnek • tymián • mrkev • celer • 1 lžíce rajského protlaku • čerstvá bazalka • cukr • sůl a pepř • pár lžic smetany k podávání
Postup:
Rajčata vložíme do pekáče, zastříkneme je olivovým olejem a pečeme asi půl hodiny. Ke konci pečení přidáme česnek a tymián. Mrkev a celer nakrájíme a restujeme v hrnci dozlatova, přidáme jednu lžíci rajčatového protlaku, zarestujeme a přidáme upečená rajčata. Pak zalijeme trochou vody a vaříme cca půl hodiny. Nakonec přidáme lístky bazalky a vše rozmixujeme a přepasírujeme, dochutíme solí, pepřem a cukrem. Při podávání zdobíme na talíři smetanou.
VIP Prostřeno: Vyzkoušejte štíhlé nudle se sušeným ovocem olympionika Petra …
Celý článekSalmo salar s přílohou
Potřebujete:
600 g lososa • olivový olej • 1 cuketa • 1 lilek • půl svazku řapíkatého celeru • 1 velká žlutá paprika • 4 menší rajčata • sůl a pepř • tymián • oregano • 500 g brambor • 1 smetana ke šlehání • pesto k podávání
Postup:
Lososa (na porci asi 150 g) okořeníme solí a pepřem, opečeme na pánvi na olivovém oleji a necháme dojít ve vyhřáté troubě. Cuketu, lilek, řapíkatý celer, žlutou papriku nakrájíme na větší kousky a orestujeme na olivovém oleji, ke konci přidáme rajčátka, tymián a oregano, dochutíme solí a pepřem, případně pestem. Brambory nakrájíme na tenké plátky a v pekáči je na pečicím papíře necháme pomalu zapéct zalité 33% smetanou, lehce osolené a opepřené.
Lahodné hrátky s ohněm
Potřebujete:
420 ml smetany ke šlehání • 100 ml plnotučného mléka • 1 vanilkový lusk • 5 žloutků z velkých vajec • 50 g moučkového cukru + trochu na poprášení • mochyně a čerstvá máta na ozdobu
Postup:
Smetanu 33 % přivedeme do varu s mlékem, necháme vychladnout. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovými semínky, přilijeme smetanu s mlékem, promícháme a nalijeme do mističek. Ne až úplně nahoru! Pekáč s trochou vody vložíme do trouby a pečeme ve vodní lázni na 99 stupňů Celsia asi 45 min. Upečený krém necháme vychladnout, povrch posypeme cukrem a zkaramelizujeme flambovací pistolí. Porce zdobíme mochyní a čerstvou mátou.