Hodíme se k sobě, miláčku...? (1974) - Brodský a Brejchová měli krizi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hodíme se k sobě, miláčku...? (1974) - Brodský a Brejchová měli krizi!

Fotografie
Fotografie (internal)

»Tak jaká je tohle barva? Zelená? Nebo zelenkavá? Ale ten tón! Ten tón!« Legendární hlášky z filmu Hodíme se k sobě, miláčku...? (1974) se staly již nezapomenutelnými… Opět jsme pátrali po největších zajímavostech z natáčení slavné komedie, kterou dnes můžete od 11.15 vidět na TV Nova Cinema.

Přísný zákaz improvizace

Petr Schulhoff (†63) byl známý jako režisér, který točí pouze detektivky. Přestože s komediemi neměl absolutně žádnou zkušenost, zkusil to. Hodíme se k sobě, miláčku...? byl tak jeho vůbec první počin na poli veselohry. A i když šel prakticky do neznáma a na place se mu sešly samé hvězdy, s nikým se nemazlil a byl na ně jako pes. Přesto se mu povedla typická crazy komedie plná výborných dialogů.

A pozor, kompromisy neuznával.  „Byl dokonale připravený, měl vše, každou scénu, vtip, glosu do puntíku vymyšlenou. Proto byl pro herce malý prostor k improvizaci. I dobré nápady nerad připouštěl. Nicméně měl pro komedii obrovský cit,“ přiznala Iva Janžurová (71), která ztvárnila novomanželku Alenu. „Je pravda, že svoboda pod jeho vedením nebyla tak velká, ale i tak spolupráce s ním byla bezvadná,“ dodala Regina Rázlová (65) alias přísná doktorka Soňa Brčková.

Menšík trpěl, chtěl se vykašlat na natáčení!

Zatímco tyto dámy hovoří ještě diplomaticky, největší problémy s režisérem měl Vladimír Menšík (†58). Právě on byl totiž vyhlášeným mistrem improvizace. „Menšík z toho průběhu natáčení byl úplně znechucený. Říkal, že kdyby tohle tušil, nikdy by do toho nešel,“ prozradil nám pamětník natáčení. Dějová linka jeho postavy instalatéra Franty Vencla měla být původně větší, vzhledem k tomu, že si ale s režisérem nepadl do oka, dostal menší prostor. „Schulhoff byl puntičkář, Menšík improvizátor – to nešlo dohromady. Také od té doby spolu už nikdy nic nenatočili,“ poznamenal pamětník natáčení.

Janžurová s Peterkou spolu nemluvili

Málo platné – i přesto můžeme říci, že měl Schulhoff čich na herce. Byl to on, kdo dal dohromady dvojici Ivu Janžurovou a Františka Peterku. A to je od sebe dělilo téměř dvacet let. „V Hodíme se k sobě, miláčku...? jsme spolu hráli poprvé. Od té doby nás pan režisér obsazoval pravidelně,“ prozradila Janžurová.

„A víte, co je paradox? Mimo kamery jsme s paní Janžurovou nikdy nemluvili. Když jsme třeba čekali na záběr, seděli jsme spolu v šatně, ona pletla nebo četla, já jsem také četl, a neřekli si ani slovo. Jenom pokud už ta doba byla dlouhá, prohodili jsme: dneska jim to nějak trvá a buď já, nebo ona se tam zašli podívat. A ticho pokračovalo dál. Nikdy jsme o sobě víc nevěděli,“ doplnil František Peterka (90).

Měla být i »dvojka«!

Film Hodíme se k sobě, miláčku...? zaznamenal u diváků velký úspěch. Barrandov na filmu vydělal téměř pět milionů korun! V té době nemalé peníze. A tak režisér Schulhoff začal psát druhý díl. „Ten film končí tak, že se na radnici sejdou tři dvojice, které se budou brát. Volné pokračování mělo vypadat tak, že se ukáže, jak se těm třem novomanželským párům bude dařit, jestli spolu zůstanou, nebo ne. Bohužel už to nedopsal,“ povzdechla si Rázlová. Petr Schulhoff totiž pár let na to onemocněl zákeřnou nemocí a svůj špatný zdravotní stav psychicky neunesl. Nakonec se doma oběsil.

„Dodnes mám vůči Petrovi výčitky svědomí. Já jsem nikdy nechodil na premiéry svých filmů. Když jsem s ním natočil poslední film Příště budeme chytřejší, staroušku a byla premiéra, on kvůli mně o půl hodiny pozdržel začátek. Věřil, že přijdu, a já nepřišel. Krátce na to se zabil. Už jsem se mu nikdy nestačil omluvit. Je mi to líto. Měl jsem ho moc rád,“ netajil se smutkem Peterka.

Brodský s Brejchovou procházeli manželskou krizí

Vlastimil Brodský (†81) s Janou Brejchovou (72) byli v době natáčení již dlouho manželé. Zrovna ale procházeli krizí. „Jana na Bróďu tehdy dost žárlila a podezřívala ho z nevěry. On byl ale v klidu, nad věcí… Většinu času mezi záběry trávil se svým nerozlučným kamarádem Josefem Bláhou. S Janou se ani moc nebavil,“ popsal pamětník natáčení. Nakonec se ale karty obrátily a po osmnácti letech manželství Brejchová Bróďu vyměnila za mladšího herce Jaromíra Hanzlíka (64).

O čem je komedie: Komediální příběh manželů, kteří si po mnohaletém soužití položí otázku: „Hodíme se k sobě?“ Jejich rozhodnutí ověřit si to vědecky je východiskem mnoha komických situací, v nichž hrdinové filmu i diváci pochopí, že s láskou je to jinak než s řešením exaktních úkolů a problémů.

Věděli jste, že...

...Jana Brejchová s Vlastimilem Brodským se brali v pátek třináctého roku 1964? Během natáčení komedie Hodíme se k sobě, miláčku slavili desáté výročí. Bohužel zrovna v hádkách a rozepřích.

Přečtěte si
mazd
1. 10. 2012 • 12:22

kterou je možno vidět mnohokrát-díky za ni...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.