Jak uvařit levně vítězné menu Markéty Hrubešové z VIP Prostřeno? Víme to!
Herečka Markéta Hrubešová (40) si zájezd vyvařený ve VIP Prostřeno! zaslouží! Menu, které pro hosty připravila, se totiž stalo legendou. Proto jsme pro čtenáře Aha! s pomocí »kluka v akci« Ondřeje Slaniny připravili levnější varianty Markétiných receptů.
Tatarák z ryby
✔ 200 g uzeného lososa (1325 Kč za kg) NAHRADÍME makrelou (94,90 Kč za kg)
✔ šťáva z půlky citronu
✔ šalotku (119,60 Kč za kg) VYMĚNÍME za červenou cibuli (30 Kč za kg)
✔ půl lžičky hořčičných semínek
✔ bylinky (pažitka, hladká petržel, kopr)
✔ 2 křepelčí vejce
✔ žitný chléb
✔ sůl a pepř
POSTUP:Lososa (makrelu) nakrájejte na proužky a ty pak ještě na kostičky. Ve větší misce smíchejte rybí maso, hořčičná semínka, olej a citronovou šťávu. Pracujte opatrně, abyste jemné maso neporušili. Přidejte nadrobno nakrájené bylinky a znovu promíchejte. Přetáhněte fólií a dejte do lednice odležet. Pak pomocí tvořítka udělejte bábovičky. Ozdobte polovinou natvrdo uvařeného vajíčka a pažitkou. Podávejte s nasucho opečeným kouskem chleba.
Špíz na cizrnovém pyré
✔ 16 předvařených krevet (409,50 Kč za kg) NAHRADÍME sépií (28 Kč za 4 ks)
✔ plechovka cizrny
✔ 2 stroužky česneku
✔ 3 lžíce olivového oleje
✔ citronová šťáva z poloviny citronu
✔ kousek zázvoru
✔ špetka chilli
✔ výhonky mladého hrášku
✔ 4 kapary plody
✔ sůl a pepř
POSTUP: 1. Připravte marinádu. Do misky dejte trochu oleje, přidejte nastrouhaný zázvor, rozdrcený česnek, chilli a citronovou šťávu. Přidejte krevety (sépie) a vše dobře promíchejte. Přetáhněte fólií a dejte do lednice. 2. Pak si připravte pyré. Do větší mísy vsypte scezenou a propláchnutou cizrnu (několik zrnek si nechte na ozdobu), přidejte trochu vody nebo vývaru, česnek, asi dvě lžíce oleje, lžíci citronové šťávy a trochu soli. Vymixujte dohladka. 3. Krevety (sépie) napíchejte na kovové nebo dřevěné špízy, rozehřejte trochu oleje a zprudka je orestujte z obou stran. Podávejte je s výhonky mladého hrášku a kapary.
Steaky
✔ 800 g argentinské svíčkové (899 Kč za kg) NAHRADÍME mladým zadním hovězím nebo roštěncem (200 Kč za kg)
✔ sůl, pepř
Na bramborový gratin:
✔ 6 větších brambor
✔ 100 ml smetany
✔ 100 ml mléka
✔ kousek másla
✔ hrst estragonových lístků
✔ muškátový ořech
✔ česnek
✔ sůl, pepř
Na glazované šalotky:
✔ 12 šalotek (119,60 Kč za kg) VYMĚNÍME za červenou cibuli (30 Kč za kg)
✔ olivový olej
✔ 2 lžíce třtinového cukru
✔ 4 lžíce octa balzamico (864 Kč za l) VYMĚNÍME za obyčejný ocet (8,90 Kč za l)
✔ sklenička červeného suchého vína
✔ snítky tymiánu
✔ kousek másla
✔ sůl a pepř
POSTUP: 1. Brambory nakrájejte na plátky. Vymažte formu máslem a česnekem, brambory klaďte tak, aby se částečně překrývaly. Osolte, opepřete a posypte lístky estragonu. Pokračujte další vrstvou brambor, »strouhněte« špetku muškátového oříšku. Opakujte, dokud nespotřebujete brambory. Smíchejte mléko se smetanou a brambory zalijte. Pečte (180 stupňů C) asi 40 minut. 2. Opečte šalotky (cibule). Přisypte cukr a rozmíchejte. Když se roztaví, zastříkněte octem a zalijte vínem. Přidejte tymián a osolte. Vařte asi 30 minut. Na závěr přidejte máslo. 3. Z masa ukrojte čtyři steaky vysoké 4 až 5 centimetrů. Lehce je poplácejte dlaní a potřete olejem. Ozdobte větvičkou rozmarýnu, tymiánu a neoloupaným stroužkem česneku. Rozpalte pánev a maso opékejte podle toho, jak ho máte rádi (cca 6 minut z každé strany na medium). Osolte, opepřete a servírujte.