Komedie Příště budeme chytřejší, staroušku: Režisér se zabil, Augusta upil k smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Komedie Příště budeme chytřejší, staroušku: Režisér se zabil, Augusta upil k smrti!

Fotografie
Fotografie (internal)

Lidé u této komedie dodnes řvou smíchy. Jenže zákulisí hlavních protagonistů už tak veselé není. Řeč je o filmu Příště budeme chytřejší, staroušku.

Pro režiséra Petra Schulhoffa (†63) byl tento snímek vůbec posledním pracovním počinem. Kvůli zákeřné nemoci o čtyři roky později spáchal sebevraždu. A Karel Augusta (†62), představitel hlavní postavy Vašátka, se upil k smrti. Pojďte se s námi podívat na další tajemství slavného filmu!

Vyhodili Sováka s Menšíkem

Na tom, kdo ztvární hlavní role dvou nerozlučných zlodějíčků, se dlouho vedení televize nemohlo dohodnout. Už to dokonce vypadalo, že Vašátka s Makovcem budou hrát Jiří Sovák (†79) s Vladimírem Menšíkem (†58)!

„Jenže už tehdy se o nich tradovaly neuvěřitelné historky. Ti dva, jak se někde ocitli spolu, byli schopni pít týden v kuse. Natáčení, nenatáčení. A právě to byl hlavní důvod, proč si ve filmu nezahráli. Produkce se prostě bála, že by se filmování díky nim mohlo zvrtnout,“ popsal Nedělnímu Aha! pamětník natáčení.

Augusta znectil Husáka!

Když už byl film téměř dotočen, přišla velká komplikace. Karel Augusta si v hospodě ve veselé náladě pustil pusu na špacír a veřejně prohlásil o tehdejším prezidentu Gustavu Husákovi (†78), že je vůl. Tato hláška se brzy donesla na patřičná místa a herec se okamžitě musel poroučet z divadelního jeviště.

A co víc! Reálně hrozilo, že se film skončí v trezoru, anebo v lepším případě bude jeho role Vašátka přeobsazena a dotočena znovu. Bylo by to značně komplikované. A drahé. Nakonec politická garnitura přece jen ustoupila, nicméně divadlení stopka pro Augustu nadále platila.

Konec s divadlem, konec s filmováním, žádné pozvánky do televize a rádií. „Karel si z toho hlavu nelámal. Udělal si kuchařské zkoušky a šel kamarádovi pomáhat do hospody. Na tohle povolání měl prostě vlohy. Doslova miloval pivo, a k tomu ještě ovar,“ prozradila Helena Růžičková (†67), která v komedii hrála hospodskou Julinku. S Augustou navíc hrála v jednom divadle. „Jeden čas dokonce griloval kuřata ve stánku na Černém Mostě,“ dodala.

Zkáza jménem alkohol…

Právě v této době Augustovi osud přivál do cesty velkou lásku. A to i přesto, že byl šťastně ženatý a měl dokonce dva syny. „Karel úplně zmagořil do jedné tanečnice. Snažil se kvůli ní omládnout, přestal pít! Což u něj byl zázrak. Fakt je, že úplně ožil a zářil,“ zavzpomínala Růžičková.

Zavalitý herec shodil téměř třicet kilo. Nebylo to ale pouze hubnutím. Smutnou zásluhu na tom všem měla i jeho těžká nemoc. „Alkohol se mu nakonec stal osudným. S pitím přestal bohužel pozdě. Odešly mu ledviny i játra,“ prozradil Augustův dlouholetý kolega. „Asi dva měsíce předtím než zemřel, se chtěl vrátit ke své manželce Aleně, ale to už také nestihl.“

Peterka měnil hlas

Představitel Makovce František Peterka (90) o své předepsané roli hloupého recidivisty dlouho přemýšlel, aby ji zahrál co nejdůvěryhodněji. „Chodil jsem pravidelně do jedné nádražní hospody. Čas od času se tam ke mně hlásil jeden trestanec. Byl to syn našeho kulisáka z divadla. Hlasitě na mě pořvával: Pane Peterka! Čau! Tak už mě zase pustili! Všichni ho tam ode mě odháněli, ale on se nedal. Byl milý. A takoví přesně jsou kriminálníci. Mají zvláštní gestikulace, mimiku obličeje, na všechno se zašklebí,“ prozradil Peterka.

„Hodně jsem se tím inspiroval a spoustu těchto věcí jsem tam použil.“ Podle delikventa dokonce vypiloval svůj hlas. Obhroublý, zastřený. Když ho slyšel režisér Schulhoff, ptal se ho, kde se nastydl a měl péči, zda se dá Peterka hlasově do pořádku. „Říkal jsem mu, že to snad přejde, ale film jsem tímhle odřeným hlasem dokončil,“ vzpomněl si představitel drsných rolí. „Nakonec si toho nikdo nevšiml a já měl radost, že jsem si vymyslel a prosadil ten kriminálnickej hlas.“

Zdeněk Srstka: Tlačenku mi sežrali

Nezapomenutelnou, byť opět menší rolí se blýskl Zdeněk Srstka (76), který si zahrál Pidlocha. „Bylo to veselé natáčení. Sranda byla hlavně s Růžičkovou. Když jsme natáčeli scénku prodeje vily kousek za Prahou, poručila si Helena tlačenku. Tak jsem ji o pauze skočil do nedalekého obchodu koupit. Jenže jsem nepřinesl chleba. Tak mi pro něj poslala znovu. Když jsem se vrátil a těšil se na tláču, už byla snědená,“ zavzpomínal Srstka, který v komedii nakonec nemluví svým hlasem.

Byl předabován Mirko Musilem. „Rejža mi několikrát vysvětloval, jak mám mluvit. Peterka s Augustou se chechtali. Já nejsem žádný herec, mluvím tak, jak mluvím. Byl z toho úplně nešťastnej a nakonec ten můj hlas vůbec nepoužil,“ uvedl s úsměvem Srstka.

Věděli jste, že...

… když se František Peterka zmiňuje o obci Ovčařice, kde se těží na dole sádrovec, jde o smyšlené jméno vesnice? Taková obec v Čechách neexistuje…

…o Josefu Augustovi se tradovalo, že má rád vlaky a proto také chodí rád na nádraží? Během natáčení se vždy zajímal, kde se nádraží nachází. Prokoukla ho až Helena Růžičková. Všimla si, že mu imponují hlavně nádražní hospody. „Mají nejdýl otevřeno a Karel tam sehnal pivo v šest ráno i v jedenáct večer,“ práskla.

…film začíná neotřelým vtípkem? Dozorce ve vězení bouchá na dveře cely, kde si trest odpykávají Peterka s Augustou. „Otevřete, otevřete,“ huláká skrz zamřížované okénko. Ti dva jak splašení vyskočí a chtějí mu vyhovět. „Klika je zvenčí,“ hlásí po chvíli zklamaně. Evidentně hrají bachařovu hru, aby měl radost.

O čem film je

Vašátko a Makovec, dva nerozluční zlodějíčkové a podvodníci, jsou propuštěni z vězení dříve za slušné chování. Slíbili si, že se už vždycky budou živit jen poctivě. Po několika nezdařených pokusech najít si práci, se vrátí k drobným krádežím a podvodům. Nakonec jsou znovu dopadeni a končí zase za katrem.

Přečtěte si
lunatic
25. 3. 2012 • 14:35

když navážu na tvrzení ze článku,tak prezidentem možná bude LECJAKÝ DŮCHODCE,který nosí ponožky do sandálů - takže = pokud herec pan Augusta řekl,že prezidenta považuje za VOLA - možná? mu i dost lichotil,ne?

lunatic
25. 3. 2012 • 12:49

může např. podvádět chot', umřít popř.být zastřelen,popř.jeho chot' může spadnout i s vrtulníkem,může mít umělé kloub,/-y/,protože je to člověk,jako kdokoliv jiný,ne ?? - dokonce může mít prezident i "nestandartní" potomky ...

lunatic
25. 3. 2012 • 12:36

byla PRAVDA - i prezident může být VŮL a leckdy i KORUNOVANÝ !!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.