UNIKÁTNÍ FOTO Gott o smrti Karla Svobody: Tu sebevraždu ti neodpustím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

UNIKÁTNÍ FOTO Gott o smrti Karla Svobody: Tu sebevraždu ti neodpustím!

Rok 1977, festival Yamaha v Tokiu. Karel Gott vzpomíná: „S Karlem Svobodou jsme byli dvakrát na soutěži v Japonsku. V roce 1974 jsme tam zvítězili s písní Ať láska má kde kvést, dostali jsme cenu Třešňové květy. O tři roky později jsme obdrželi cenu za vynikající umělecké vystoupení, tehdy jsem tam zpíval píseň Jdi za štěstím. Obě ty písně vyšly v Japonsku v angličtině na singlu.“
Rok 1977, festival Yamaha v Tokiu. Karel Gott vzpomíná: „S Karlem Svobodou jsme byli dvakrát na soutěži v Japonsku. V roce 1974 jsme tam zvítězili s písní Ať láska má kde kvést, dostali jsme cenu Třešňové květy. O tři roky později jsme obdrželi cenu za vynikající umělecké vystoupení, tehdy jsem tam zpíval píseň Jdi za štěstím. Obě ty písně vyšly v Japonsku v angličtině na singlu.“ (Miloš Schmiedberger, J. Paulů, archiv Karla Gotta, ara)

Dnes je to přesně pět let, co Česko strnulo v šoku! V neděli 28. ledna 2007 večer se před svým domem v Jevanech u Prahy zastřelil legálně drženou zbraní hudební skladatel Karel Svoboda (†68).

„Přitom on měl nádherného syna a říkal: To je ten motiv, pro co budu žít,“ nemůže dodnes Svobodův dobrovolný odchod ze světa pochopit jeho největší přítel Karel Gott (72). O tom, co všechno spolu během bezmála čtyřicet let trvajícího přátelství prožili, hovoří archivní fotografi e, které Gott deníku Aha! poskytl.

Karla Gotta zpráva o smrti Karla Svobody zastihla před pěti lety doma na Bertramce. Dlouho do noci seděl zpěvák ve své pracovně a nemohl to pochopit.

„Nevím, jak se to stalo, a je to pro mě velký šok. Karel byl člověk, který naplno a nádherně žil a uměl. Byl to geniální člověk. Asi tam musely být nějaké velké, silné pohnutky,“ řekl Gott ještě ten večer ve vysílání rádia Frekvence 1 a nebránil se slzám.

Druhý den dopoledne se pak rozplakal během natáčení rozhovoru pro Českou televizi. Tak moc ho to bolelo…Od té doby každou chvíli na Svobodu vzpomíná. Aby ne, když spolu projezdili svět a všude, kam přijeli, slavili úspěchy.

Kde se spolu poprvé setkali?

Na přelomu 50. a 60. let v pražské kavárně Vltava, kde Gott zpíval a Svoboda hrál s orchestrem Oty Rendla. „Karel byl začínající hvězda. Pozoroval jsem, jak stoupá vzhůru, ačkoliv jsme tenkrát nebyli spojeni pupeční šňůrou jako o několik let později,“ vzpomínal Svoboda.

Kdy se dali dohromady?

V roce 1968, kdy se Gott na Svobodu obrátil, zda by mu nesložil píseň na festival v Riu de Janeiru. „Karel Svoboda s Jirkou Štaidlem nakoupili pití, zasedli k piánu, dlouho se nic kloudného nerodilo, a pak – za nějakých dvacet minut – se to dostavilo. Na svět přišla Lady Carneval,“ vzpomíná Gott.



Přečtěte si
kalichmann
30. 1. 2012 • 13:38

AHA cituje velice starou úvahu Karla Gotta. Gott měl ale vlastně pravdu, možná trochu věděl a kulantně to zaobalil. Dnes už zase ví jistě víc, každopádně pokud by někdo nebyl nenažr.. a nebál se o prestiž a jméno, Karel Svoboda tady byl pořád.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.