Nelly Gaierová, teta Dita z Já už budu hodný, dědečku! Podrazila Adinu Mandlovou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nelly Gaierová, teta Dita z Já už budu hodný, dědečku! Podrazila Adinu Mandlovou?

Nelly Gaierová byla královnou šarmu, elegance, noblesy a ironie.
Nelly Gaierová byla královnou šarmu, elegance, noblesy a ironie. (ČTK, ara)

ZNÁMÉ TVÁŘE, NEZNÁMÉ OSUDY - Přestože diváci si Nelly Gaierovou (†87) pamatují především z fi lmů a televize, větší část kariéry byla především operetní hvězdou pražského Hudebního divadla v Karlíně.

Její nejslavnější rolí byla Dolly v legendárním představení Hello, Dolly! v šedesátých letech – právě v tom představení, v němž se měla domů po dvaceti letech emigrace vrátit Adina Mandlová (†81)... Namydlila jí Nelly schody?

Návrat zestárlé Mandlové do Čech z Anglie, kde od roku 1948 žila, provází řada mýtů. Faktem je, že roku 1966 dostala nabídku, aby si v Karlíně zahrála hlavní roli v Hello, Dolly!. Dokonce začala i zkoušet! A stejným faktem je, že nakonec v muzikálu nikdy nehrála, vrátila se do Anglie a na pódiu zářila Gaierová. Zda slavnější kolegyni opravdu namydlila schody, lze jen spekulovat na základě vyjádření pamětníků.

Hvězdou však byla Gaierová oprávněně. „Byla to dáma. Naučila mě, jak vnímat divadelní prostor, jak přijít i odejít z jeviště, jak zacházet s vtipem, pauzou, dechem, chůzí, kostýmem...,“ vzpomínala na paní Nelly Zuzana Šavrdová, nedávno zesnulá partnerka Josefa Somra.

Nelly však v pozdějším věku prý prošvihla okamžik »včas odejít«. „Lakovala si zuby bílým lakem na nehty, aby je mohla okázale na jevišti ukazovat. Když jsem s ní dělala My Fair Lady, tak už jí nikdo nerozuměl. Dušovala jsem se, že takhle skončit nesmím,“ prozradila před časem operní diva Dagmar Pecková.

Gaierová zemřela 30. října 1995, do posledních chvil se však účastnila společenských akcí; třeba úplně prvního Českého lva. Po jeho skončení se prý nechala doprovodit k vozu galantním policistou, který ji nakonec odvezl i domů. „...a ten policista mě jemně uchopil za loket a dovedl až k policejnímu autu a já jsem vypadala jako zatčená,“ radovala se poté.

Filmografie (výběr)

●  Parohy (1947) – věštkyně Sibyla

●  Já už budu hodný, dědečku! (1978) – teta Dita

●  Létající Čestmír (1984) – sestra profesora Langmajera

●  Fešák Hubert (1985) – baronka

●  Dobrodružství kriminalistiky (1989) – bytná Crosbyová

●  Svatba upírů (1993) – stará šlechtična



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.