Královskou svatbou žije celý svět! Jen Britové se modlí: Ať už je po tom... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Královskou svatbou žije celý svět! Jen Britové se modlí: Ať už je po tom...

Pamětní svatební známky.
Pamětní svatební známky. (Profimedia.cz, ČTK/AP)

Už jen necelý měsíc zbývá do svatby roku prince Williama (28) a Kate Middleton (29), kteří si řeknou »ano« v pátek 29. dubna. Celý svět lační po svatebních detailech, jen u Britů, jindy plných úcty ke královské rodině, vzbuzují pompézní přípravy spíše negativní emoce.

Těší se, až celý ten humbuk budou mít za sebou. „Už mě to unavuje. Není od toho úniku. Nevěřím v královskou rodinu a myslím, že ty peníze by se mohly utratit líp a jinde,“ zní jeden z mnoha podobných názorů. I tak ale budou londýnské ulice přeplněny stovkami tisíc zvědavců.

Perličky o svatbě Williama a Kate

William se rozhodl, že snubní prsten po svatbě nosit nebude. Snubák zdědil po matce. Jde o 18karátový prsten z bílého zlata s oválným safírem a 14 malými diamanty. V době koupě před 30 lety měl prsten cenu 4,25 milionu korun, dnes je jeho hodnota nevyčíslitelná. Kate prstýnek nosit chce.

Svatba přijde podle odhadů britských médií na 1,5 miliardy korun, další až 2,3 miliardy budou stát bezpečnostní opatření. Namířena budou zejména proti anarchistům.

Ženich i nevěsta si vybrali dva dorty. Kate Middleton se osobně podílela na přípravě několikapatrového ovocného dortu zdobeného šlehačkou a bílou polevou s 16 druhy květů a listů. Druhý dort je čokoládový (poprvé v historii královských svateb) a představuje vzpomínku na Williamovo dětství.

Britská královská pošta vydala 21. března pamětní známky ke královské svatbě. Snímky Williama a Kate pořídil loni 25. listopadu fotograf Mario Testino v královském Svatojakubském paláci.

Prostory Westminsterského opatství, kde bude mladý pár 29. dubna oddán, zkrášlí velká perníková srdce, která vytvoří studentky ze vsetínské střední odborné školy.

William se v největší tajnosti rozloučil se svobodou už 27. března  v soukromém sídle jednoho z přátel mimo Londýn. Pozváno bylo 20 jeho přátel. Akce vyšla na v přepočtu 75 000 Kč a organizoval ji Williamův bratr Harry. Rozlučky pro Kate se ujala její sestra Pippa.

Pozvánky na svatbu obdrželo 1900 osob a 900 z nich je po obřadu zváno na pohoštění do Buckinghamského paláce. Obsluhovat je bude 60 sloužících včetně 21 kuchařů.

Nastávající manželský pár oznámil, že nechce svatební dary, a  poprosil všechny, aby raději věnovali peníze dobročinným organizacím.

Na svatbě si chtějí namastit kapsu obchodníci. Objevují se více či méně vkusné suvenýry s podobiznami královských snoubenců. K těm nejkurióznějším patří třeba pytlík na zvratky...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.