Vránová pije »balzám« z Lotysska! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vránová pije »balzám« z Lotysska!

Gabriela Vránová v městě Césis, které je nazýváno nejlotyšštějším městem ze všech.
Gabriela Vránová v městě Césis, které je nazýváno nejlotyšštějším městem ze všech. (pro Aha!: Jiří KEPKA)

PRAHA – České velvyslanectví v Rize pozvalo herečku Gabrielu Vránovou (67), aby zde uspořádala svůj recitál české poezie. „Byl to pro mne nezapomenutelný zážitek. Bylo krásné, když mi se slzami v očích předseda česko–lotyšské společnosti děkoval,“ svěřila se deníku Aha! dojatá herečka, která samozřejmě neodolala ani návštěvě české hospůdky nesoucí název U Švejka.

„Protože jsem byla svou kamarádkou upozorněna, že se zde ještě nenaučili za ta léta dělat dobrý český guláš, dala jsem si dušené zelí po lotyšsku s klobáskami a jejich bramborami. Jen nevím, proč k tomu podávají i křen,“ vypráví Vránová.

„Riga je přezdívána město květin. Čtyřiadvacet hodin denně jsou otevřeny stánky a trhy s květinami, kterých zde seženete nepřeberné množství. V Lotyšsku mají také několik zajímavých zvyků. Tak například se u nich nesmí podávat ruka přes práh a vždy se musí na návštěvu přijít s květinou, které se dávají dokonce i mužům,“ dodala herečka. Jako suvenýr si z osmidenní cesty přivezla nápoj zvaný Rižský balzám. „Je hořčejší než fernet, a prý pomůže snad na všechny nemoci,“ směje se Vránová.

2.9.2006

Vránová míří do Lotyšska
Gabriela Vránová: Toto je moje toulavá sestra!
Gabriela Vránová: Dva ženichové jsou k smíchu!
Vránová v nemocnici - Mám příšerné bolesti!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.