Strach po Smoljakově skonu - Snad neumře i Cimrman! Manažer divadla: Pochybnosti o budoucnosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Strach po Smoljakově skonu - Snad neumře i Cimrman! Manažer divadla: Pochybnosti o budoucnosti!

Divadlo Járy Cimrmana zatím dál hraje, i bez Ladislava Smoljaka. Otázkou ale je, jak dlouho.
Divadlo Járy Cimrmana zatím dál hraje, i bez Ladislava Smoljaka. Otázkou ale je, jak dlouho.  (Aha! – Daniel Černovský, Alexandr Malachovský, Marek Pátek, ČTK – Tomáš Turek)

Obdivovatelé fenoménu Járy Cimrmana jsou nejen zkroušeni smrtí jednoho z jeho »otců zakladatelů« Ladislava Smoljaka (†78), navíc se obávají nejhoršího – že s jeho odchodem skončí i domovské divadlo slavného fiktivního Čecha v Praze na Žižkově.

I druhý z otců zakladatelů divadla Zdeněk Svěrák už naznačil, že to s hraním her o velkém géniovi nebude moc valné…

„Ještě jsme se nesešli, abychom si řekli, co dál,“ naznačil deníku Aha! manažer divadla Václav Kotek, že v souboru stále panují pochybnosti, zda pokračovat dál. Definitivní rozhodnutí tedy ještě nepadlo, jenže s osobností Smoljaka a Svěráka divadlo stojí a padá a je otázkou, zda Svěrák bude chtít tu »těžkou káru« tlačit dál sám…

„Myslím, že divadlo skončí. Svěrák a Smoljak pokaždé u nové hry říkali, že je poslední, teď je to definitivní,“ řekla například Mediafaxu divadelní kritička Radmila Hrdinová. »Cimrmanovci« zatím po skonu jednoho z šéfů vynechali jen jediné představení, i sám Zdeněk Svěrák ale přiznává, že počet her a zájezdů se minimálně omezí. „Určitě divadlo nebude hrát tolik představení, jako jsme byli zvyklí,“ svěřil se rezignovaně Svěrák. Jeho syn je však přesvědčený, že divadlo pojede dál. „Není pochyb o tom, že by divadlo nefungovalo, hrát se bude určitě, jen se musí herci domluvit, jaké hry budou mít na repertoáru,“ uvedl Jan Svěrák.

Příbuzní vzpomínají: Měl příjemnou smrt!

Pro všechny příznivce Ladislava Smoljaka bylo jeho úmrtí zapříčiněné rakovinou šokující, rodina a přátelé už ale dlouho dopředu věděli, že se blíží konec. A nyní konečně promluvili, jak o život bojoval a jak mu bylo v posledních minutách před skonem.

Mnoho toho prozradil Zdeněk Svěrák. „V těch nedávných mizerných měsících, kdy jsi zažíval samou bolest a skoro žádnou radost, jsem smekal klobouk nad tím, jak statečně ses utkal se Zubatou a jakou s tebou měla práci… Taky bys měl vědět, že všechny tvé čtyři děti – Kačenka, Bětka, Filip i David – byly u tebe až do konce, když už jsi byl na přístrojích a neviděl je,“ napsal po smrti svému kamarádovi Svěrák.

Pár hodin před koncem Smoljakova života přišlo nečekané zlepšení, které ale jen naznačovalo, že to je poslední vzepětí duše, která už se chystá na onen svět. „Dcera, která u něj byla do poslední chvíle, říkala, že ten konec byl příjemný, že ho už nic nebolelo, že to byl vyrovnaný človíček,“ prozradil manažer Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek.

Smoljak a Svěrák: Hádky o chalupu!

I když byli Ladislav Smoljak (†78) a Zdeněk Svěrák (74) nerozlučná dvojice, dávný nápad pořídit si společnou chalupu se záhy ukázal jako dost nešťastný. „No, kdybychom tam byli jen my dva, tak by to možná klapalo, ale byly tam s námi i manželky, děti, přijížděli rodiče a tak pořád dokola...“ odhadoval důvody pozdějších hádek Smoljak, který nakonec svoji polovinu Svěrákovi prodal. Jejich vztahy se tím rychle zlepšily a vrátily do normálu. „Mít společnou chalupu byla bláhovost,“ potvrdil jeho dlouholetý parťák Svěrák v dokumentu Tatínek, který o něm natočil jeho syn Jan.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.