Karel Gott chce koupit psa - Mistře, tohle je návod pro vás | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Karel Gott chce koupit psa - Mistře, tohle je návod pro vás

Dcery Karla Gotta milují zvířata. Nedávno byly na křtění želv v pražské zoo. Teď chtějí psa.
Dcery Karla Gotta milují zvířata. Nedávno byly na křtění želv v pražské zoo. Teď chtějí psa. (Aha! – Martin Hykl)

Česká pěvecká megastar Karel Gott (70) si kvůli dcerám touží pořídit psa! A i když se již nechal slyšet, že uvažuje o dobrosrdečném plemenu retrívrů, kteří se báječně hodí k dětem, deník Aha! mu chce poradit i další možnosti.

Mistře, neunáhlete se v rozhodnutí. K Charlotce a Nellynce se hodí i další psí rasy, stačí se jen řídit naším přehledem, jaký typ psa má jaké přednosti. Určitě nesáhnete vedle!

Jak si správně vybrat psa
  • Čistokrevný pes s průkazem původu
    Výhoda: Můžeme se spolehnout na standard, který udává, jak bude pes vypadat, jak bude velký, jakou bude mít srst a jakou povahu. Jestliže se dočteme, že pekinéze nosily dámy jako rukávník, pak můžeme předpokládat, že nepotřebuje běhat deset hodin denně. Pokud víme, že plemeno bylo vyšlechtěno k hlídání, musíme počítat s tím, že ho bude mít zakódováno v genech. Nepřekvapí nás, že doga vyrostla do hmotnosti 70 kg a že ji desetileté dítě může jen stěží venčit.
    Nevýhoda: Ceny se pohybují od tisíců do desítek tisíc korun.
  • Čistokrevný pes s průkazem původu vyřazený z chovu
    Výhoda: Pořizovací cena bude výrazně nižší a máme záruku, že víme, co ze zvířete vyroste.
    Nevýhoda: Je nutné zajímat se o to, proč byl pes z chovu vyřazen. Jinak nás může čekat překvapení v jeho povaze či zdravotním stavu. V rámci čistokrevného chovu totiž platí zásada, že agresivní pes nesmí být využíván v chovu. Jestli byl vyřazen kvůli odlišné barvě, výšce či chybějícímu zubu, tak se nic hrozného neděje. Větší problém je, pokud byl vyřazen například kvůli těžšímu stupni vývojové vady kyčlí nebo jinému zdravotnímu či povahovému problému.
  • »Čistokrevný« pes bez průkazu původu
    Výhoda: Nízká pořizovací cena.
    Nevýhoda: Vznikne křížením dvou čistokrevných jedinců, z nichž minimálně jeden byl pro nějakou vadu vyřazen z chovu. U zvířete se pak může projevit zdravotní či povahový problém. Většinou chovatel nenabízí žádný servis, např. rady jak vychovávat psa, jak ho krmit, jak o něj pečovat, jak řešit náhlé zdravotní potíže. Vzhledem k tomu, že štěně nemá rodokmen, nelze si v případě problému stěžovat a žádat po chovateli například slevu z kupní ceny.
  • Voříšek
    Výhoda: Získáme ho levně. Někdy nám ho dá »chovatel« zadarmo a ještě přidá lahev rumu. Dobře si ale zjistěte zdravotní stav štěněte. Pokud se ustrnete nad podvyživeným drobečkem, který má nafouklé bříško a průjem, výhoda levnosti je ta tam. Do jeho uzdravení u veterináře investujete spoustu peněz a času.
    Nevýhoda: Nelze vsadit na standard. Je to sázka do loterie. Lze jen odhadovat, jakou bude mít pes povahu a jak moc vyroste. Může se ale stát, že ze štěněte zdánlivého pudlíka vyroste obrovský novofundlandský pes, nebo se ze psa s »obličejem« dobráka labradora vyklube bojovný rotvajler.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.