Luděk Sobota s manželkou v JAR! Černoch mi řekl: Já jsem Moravan! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Luděk Sobota s manželkou v JAR! Černoch mi řekl: Já jsem Moravan!

Fotografie
Fotografie (internal)

V Jihoafrické republice strávili dovolenou Luděk (66) a Adriena Sobotovi. Kromě krásné přírody a moře v okolí kamarádova domu, kde bydleli, je překvapila klasická moravská vesnice, kterou tu kdysi založili naši předkové.

„Všude byly typické bílé domky, nechyběl ani kostelík. Místní obyvatelé si říkají Moravané, i když nikdo z nich není bílý a o naší republice nemají ani ponětí,“ říká Luděk Sobota, který právě u kostela mluvil s jedním místním obyvatelem, zřejmě kostelníkem. „Říkal mi anglicky: »I am Moravian«, ale kde je Morava, už nevěděl. Myslím, že naši krajané se v této vesnici, která má asi 300 obyvatel, usídlili někdy po bitvě na Bílé hoře. Nejsou úplně černí, spíš barevní, jak se v průběhu staletí asimilovali,“ vysvětluje si světlejší pleť vesničanů Luděk, který lituje, že se nedostal do místního muzea, které bylo v době jejich návštěvy zavřené.

Adriena si užívala sluníčka a výletů po okolí, jedna místní turistická atrakce však pro ni, stejně jako pro Luďka, zůstala tabu. Do speciální klece, která se spouští mezi obávané bílé žraloky, se neodvážila. „Sice to bylo lákavé, ale člověk nemusí vidět všechno,“ dodává se smíchem.

Sobotovi na pláži v přírodní rezervaci.

 

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.