Rok od smrti Jana Kaplického - Na místě tragédie není ani kytka! Manželka Eliška: Myslím na něj pořád... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rok od smrti Jana Kaplického - Na místě tragédie není ani kytka! Manželka Eliška: Myslím na něj pořád...

Jan Kaplický
Jan Kaplický (Aha! – Karel Kopáč, ara)

Dnes je to přesně rok, co zemřel světoznámý architekt Jan Kaplický (†71). Ironií osudu přesně v den, kdy se mu narodila dcera Johanka, kterou má s manželkou Eliškou (31) – radostí mu puklo srdce, dostal infarkt. Štěstí z narození potomka tak prožíval jen šest hodin. Jak to vypadá na místě jeho smrti dnes? A jak žije vdova Eliška?

Kaplický zemřel v Praze v Dejvicích v ulici Československé armády. 14. ledna 2009 večer se zhroutil na zem a přivolaní lékaři i přes umělé dýchání a masáž srdce konstatovali smrt. Tehdy byly ještě týdny po Kaplického smrti na místě smrti květiny a svíčky, na zdi visela i jeho fotografie. A dnes? Po tragédii ani zmínka! Na chodníku, kde architekt zemřel, není kromě sněhu nic...Kaplického smrt byla nejtěžší pro jeho mladou ženu Elišku. Jak prožívá roční výročí od neštěstí? Bojí se dnešního dne? „Když ono je to strašně relativní. Johan byl ten den nejšťastnějším člověkem na světě. Když jsem byla těhotná, tak strašně jsme se na naše dítě těšili, že jsme si připadali totálně neporazitelní. Měli jsme v sobě jistotu lidí, kteří to vyhráli na celé čáře. Nebylo šťastnějších lidí na světě, nebylo čeho víc dosáhnout, co ještě chtít,“ řekla v magazínu OnaDnes a přiznala, že právě kvůli dceři Johance mohla pokračovat dál. Jak často na mrtvého manžela myslí? „Niterně pořád. I jak tady spolu sedíme, jsem chvílemi jen s ním, v sobě,“ řekla v rozhovoru.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete
Praha pohřbila blob! Bude alespoň rejnok...

První výročí smrti architekta Jana Kaplického (†71) je tak trochu hořkosladké. Praha totiž včera definitivně odmítla jeho návrh nové knihovny, a pár příznivců, kteří mu zbyli, už nic nezvrátí. Radost jim ale udělají České Budějovice, které snad už brzy dostanou novou dominantu z Kaplického pera – »rejnoka« za asi dvě miliardy korun. Oficiálně půjde o Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka, které Kaplický navrhl v roce 2008. To bude mít dva sály. Velký, pojmenovaný po Emě Destinnové, pojme tisíc návštěvníků, menší, který ponese jméno dirigenta Karla Ančerla, 400 lidí. Součástí budou restaurace a nebo luxusní obchody. Základní kámen by měl být položen příští podzim.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.