Smutek Zdeňka Pohlreicha | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Smutek Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich si myslí, že svého mistra viděl naposledy.
Zdeněk Pohlreich si myslí, že svého mistra viděl naposledy. (Aha! – Daniel Černovský)

Kulinářská hvězda »primáckého« pořadu Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich (52) vydal knihu o vaření Bravo, šéfe! a rozhodl se ji věnovat svému kulinářskému guru Jean–Jacquesovi Naudinovi, kterému vděčí za svůj um a který právě umírá na rakovinu. „Chci mu tím vzdát hold. On mě všechno naučil a teď mu zbývá sotva měsíc života,“ řekl smutně na křtu knihy Pohlreich. A zároveň prozradil, jaké životní cesty ho do Naudinovy francouzské restaurace v australském městě Adelaide dovedly.

..

Ačkoliv si Zdeněk Pohlreich vždy přál žít v Holandsku, osud tomu chtěl jinak a před osmnácti lety získal pracovní povolení do Austrálie. Tam odjel za vzdáleným příbuzným, kterého nikdy předtím neviděl. „Poskytnul mi ubytování, poplácal mě po rameni a řekl »tak běž«,“ vzpomíná nyní jeden z nejuznávanějších šéfkuchařů v České republice. Jenže najít si práci nebylo vůbec jednoduché. Pohlreich tedy zajel ve městě Adelaide do čtvrti plné restaurací a právě tam se poprvé setkal s vyhlášeným francouzským kuchařem Jean–Jacquesem Naudinem. „Sháněl jsem práci tak, že jsem doslova chodil od jedněch dveří ke druhým. Zaklepal jsem u něj ve francouzské restauraci La Guillotine a on mi řekl, ať večer přijdu, že něco vymyslíme. Dal mi práci a většinu mých kuchařských vědomostí,“ vzpomíná Pohlreich, který měl to štěstí a narazil na skvělého učitele. „Bylo to ale velice náročné, byl jsem z Čech zvyklý na něco jiného a odborně jsem na to nestačil.“ Naudin mu předával své znalosti a zkušenosti a postupem času se z nich stali dobří přátelé. „Naposledy jsme se viděli před třemi týdny, kdy jsem se za ním jel do Austrálie rozloučit. Obávám se, že jsem ho viděl definitivně naposledy. Zbývá mu tak měsíc života,“ uzavírá smutný příběh Pohlreich. Jean–Jacques Naudin a jeho žena Christine po pětadvaceti letech v září svou restauraci La Guillotine uzavřeli a rozloučili se jejich vyhlášenou delikatesou – bujabézou. „Je to velice smutné, ale Gouger street je úžasná ulice a je čas ji uvolnit pro někoho nového,“ řekla na rozloučenou paní Naudinová.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.