Klaus: Na jednání máte čas do srpna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Klaus: Na jednání máte čas do srpna!

Prezident přijal premiéra Jiřího Paroubka i šéfa ODS Mirka Topolánka
Prezident přijal premiéra Jiřího Paroubka i šéfa ODS Mirka Topolánka

PRAHA – Tři týdny! Takovou dobu dal včera prezident Václav Klaus lídrům pěti sněmovních stran na vyjednávání o podobě povolební politické scény. Oznámil to včera po odpolední schůzce s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Už dopoledne se sešel s premiérem Jiřím Paroubkem. Klaus stále prý věří, že může dojít k dohodě.

..

Jiří Paroubek včera na Hradě opět prosazoval myšlenku vlády odborníků jako řešení patové situace. To se ale nelíbí ani ODS, ani ostatním třem stranám. Paroubek také požádal prezidenta o zprostředkování schůzky s Topolánkem – chce, aby se sešli ve třech včetně Klause. Toto jednání však na odpolední schůzce Mirek Topolánek odmítl. Prý pro něj zatím nevidí prostor. Předseda ODS také opět zdůraznil, že by nejdříve měla vláda trojkoalice dostat šanci usilovat o důvěru poslanců, než se o ní začne mluvit jako o mrtvé. I prezident prý trojkoalici důvěřuje.

Topolánek také uvedl, že stojí za návrhem předsedy KSČM Vojtěcha Filipa na zvolení poslance ČSSD šéfem Sněmovny. Ten by se však musel zaručit, že v případě dvojnásobného neúspěchu sestavení vlády by třetí kandidát musel být pověřen sestavením kabinetu vedením všech pěti parlamentních stran. To se ovšem zase nelíbí Jiřímu Paroubkovi, ten chce totiž křeslo šéfa Sněmovny bez podmínek. Strany se musejí rozhodnout do příští středy, kdy se uzavře nominace pro další volbu předsedy Sněmovny. Ta se uskuteční příští pátek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.