Mindrák Martina Dejdara Strrrašn jsem rrráčkoval! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Mindrák Martina Dejdara Strrrašn jsem rrráčkoval!

Martin Dejdar se při otevření logopedické kliniky schoval za masku.
Martin Dejdar se při otevření logopedické kliniky schoval za masku. (Aha! – Martin Hykl)

PRAHA – Herec a bavič roku Martin Dejdar (44) alias Ozzák z »nováckého« sitcomu Comeback se svěřil, co ho trápilo jako malého kluka. Neuměl totiž správně vyslovit ani vlastní jméno. Důvod? Trpěl vadou řeči a pořádně ráčkoval!

„Jako malý kluk jsem měl velké potíže s vyslovováním »r«, což s mým jménem Martin Dejdar byl dost handicap,“ svěřil se u příležitosti otevření nové logopedické kliniky na Karlově náměstí v Praze. A jako každému jinému, kdo trpí vadou řeči, i Dejdarovi pomohl zkušený logoped. „K logopedovi jsem chodil a hodně mi pomohla knížka Brousek pro tvůj jazýček. A výsledek? Živím se mluvením jako herec!“ dodal Dejdar.

Stejný problém měl i Aleš Cibulka, kterému se kvůli tomuto handicapu jeho vrstevníci hodně vysmívali. „Jako malému klukovi mi dělalo problémy písmeno »r«. Prostě jsem ráčkoval. Dost mě to štvalo, protože můj bratr se jmenuje Radek, a tak když jsem na něj na hřišti volal, ostatní děti se mi smály. Absolvoval jsem tedy tradiční výuku – tdubka, tdenky, tdičko – až se jednoho dne zadařilo a »r« jsem se naučil. A jestli mám strach z nějakého spojení? Ano – a to vám prozradím svou třináctou komnatu – mám problém s vyslovením slov, kde jsou za sebou písmena »t« a »l«. Čili takové výrazy jako tlačenka, tlampač nebo tlučhuba ode mě neuslyšíte,“ směje se Cibulka.

Téměř každé čtvrté dítě trpí vadou řeči. Přes pět procent osob koktá nebo se potýká s poruchou plynulosti řeči. Přes 53 tisíc postižených dětí v Česku potřebuje systematickou péči a poradenství v rané péči a téměř sto tisíc jejich rodičů musí získat dostatečné informace, jakým způsobem vadu svého dítěte zvládnout.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.