Jiřina Jandová, dcera Dalibora Jandy: Táta je trochu hypochondr! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jiřina Jandová, dcera Dalibora Jandy: Táta je trochu hypochondr!

Jiřina Jandová na svého otce Dalibora napráskala některé pikantnosti z rodinného života.
Jiřina Jandová na svého otce Dalibora napráskala některé pikantnosti z rodinného života.

Před lety patřil mezi idoly žen, také dnes dokáže vyprodat lehce sály. Řeč je o trojnásobném Zlatém slavíkovi Daliboru Jandovi (55). Muž, kterého si řada lidí spojuje se starým režimem, žije sice v ústraní, ale čas od času o sobě dá vědět.


Seriál Aha!
Hvězdy očima jejich blízkých
2.díl

Před lety patřil mezi idoly žen, také dnes dokáže vyprodat lehce sály. Řeč je o troj- násobném Zlatém slavíkovi Daliboru Jandovi (55). Muž, kterého si řada lidí spojuje se starým režimem, žije sice v ústraní, ale čas od času o sobě dá vědět. Zajímalo by vás, jak chlapíka s chara- kteristickým chraplákem vidí jeho nejbližší. Pár zajímavých věcí prozradila Nedělnímu Aha! přímo jeho dcera Jiřina (20). Ta otevřeně promluvila také o smrti svého bratra a zpěvákova syna!


Kliknutím zvětšeteNa škole o otci nevěděli

Že má slavného tátu, věděli na základní škole všichni, ale na střední škole to spolužáci dlouho netušili. „Provalilo se to, až když pro mě táta jednou přijel před školu. Nečekali to, ale jejich reakce byly kladné. I nedávno přišli někteří na jeho koncert do Lucerny a byli nadšení,“ vzpomíná na neplánované prozrazení své totožnosti Jiřina, kterou táta odmalička spíš rozmazloval.

O záhadné smrti bratra

Kliknutím zvětšeteTragická smrt bratra Dalibora (†22) před šesti lety byla šokem pro celou rodinu. „Bylo to nečekané a nikdy se to nevysvětlilo. S bratrem Daliborem jsem mluvila krátce před smrtí a žádný problém jsem na něm nepozorovala,“ vrací se ke smutné události Jiřina. „V té době mi naopak přišel hodně v pohodě. Dokonce s námi trávil doma Silvestra a hodně jsme si spolu povídali. Dá se říct, že o všem. Ptal se mě také na mou muziku, možná mi tenkrát nedošlo, že se jedná o nějakou formu rozloučení,“ dodává.

Tátovy ctitelky? Zvykla jsem si

Kliknutím zvětšeteCo se týče výchovy, od táty nedostala jeho oblíbená dceruška nikdy ani na zadek. „Tak to asi opravdu ne. Vždycky nás spolu pojilo velké pouto, které trvá dodnes,“ říká Jiřina. To, že měl táta spousty fanynek, jí nikdy vrásky nepřidělávalo, brala to jako daň jeho popularitě. Že by mohl kvůli některé z nich odejít od rodiny, ji prý ani nenapadlo. Vždycky prý cítila, že by neodešel, a kdyby se to přece jen ryze teoreticky stalo, ani potom by to je dva nerozdělilo.

Daliborovy podivné nápady

Pokud by někdo čekal, že známý zpěvák, skladatel a trojnásobný Zlatý slavík bude zákonitě manuálně nešikovný, v případě Dalibora Jandy by se šeredně mýlil. „Táta je vyučený strojní zámečník, takže je docela zručný. Když se pro něco rozhodne, je to, jak se říká, hurá akce. Například vymalovat místnosti v domě pro něj není problém. Bohužel se pro podobné akce rozhoduje většinou v nejméně vhodných okamžicích, takže jsme z toho byly s mámou kolikrát doslova na mrtvici. Jednou se vrhl na malování těsně před Štědrým dnem, takže jsme tenkrát večeřeli až kolem desáté večer, než jsme to všechno dali v bytě zase dohromady. Do velkých akcí, jako jsou opravy domu, se ale nepouští,“ vysvětluje Jiřina. Jeho doménou prý je také zahrada. A jaký je, když se mu práce zrovna nedaří? „Říká se, že ti menší lidé jsou trochu divočejší, což mám asi po něm. Ale úplný cholerik není, celkem to jde,“ dodává s úsměvem.

Otec není dobrý diplomat

Kliknutím zvětšeteExistuje vůbec něco, co Jiřině na jejím otci vadí? „Něco, co by mě úplně vytáčelo, mě nenapadá. Snad jen to, že chodí pozdě spát a také pozdě vstává. Ale to já už skoro taky. Sám o sobě říká, že je trochu hypochondr a své zdraví si hlídá. Ani jedno z toho mě však nijak nerozčiluje. Jeho minus spočívá paradoxně v tom, že říká všechno na rovinu. Když ho něco trápí, musí to zkrátka ven. To se vždy nevyplácí, a tak mi radí, abych se toho v práci pokud možno vyvarovala a jednala víc diplomaticky než on.“ říká bývalá studentka obchodní akademie, která se chce v životě věnovat hudbě. „Kdyby mi to nevyšlo podle mých představ, k oboru se vrátím,“ dodává. Otec jí nechává v hudbě prostor a do ničeho ji nenutí. Jen říká svůj názor, ostatní je na ní.

Do zrcadla se už nedívá

Štíhlá blondýnka tátovi ráda poradí pro změnu s oblékáním. „Na značkové oblečení příliš nedá, módu moc nesleduje. Když spolu jdeme po obchodech, snažím se ho ve výběru korigovat. I když na mě někdy nedá, nakonec většinou souhlasí a později mi dá za pravdu.“ Také s přibývajícím věkem si prý Dalibor hlavu příliš neláme. „V zrcadle se moc neprohlíží, myslím, že zatím nemá ani proč. Nejen podle mého názoru vypadá stále dobře. Snad jen váhu si občas hlídá. Když je potřeba, nasadí nějakou dietu a nemá s tím větší problém. Občas na něm z nějakého náznaku pozoruji, že by byl raději o nějaký rok mladší, ale nějak dramaticky to neprožívá,“ říká Jiřina.

Rychlý výslech
Dalibor očima své dcery

> Maso, nebo zelenina? „Maso.“
> Auto, nebo vlak? „Auto.“
> Pivo, nebo víno? „Víno.“
> Bruneta, nebo blondýna? „Bruneta.“
> Televize, nebo kniha? „Televize.“
> Peníze, nebo kreditní karta? „Peníze.“
> Pravda, nebo milosrdná lež? „Pravda.“
> Kutil, nebo nešika? „Kutil.“
> Sport, nebo pohovka? „Obojí.“
> Značkové oblečení, nebo neznačkové? „Neznačkové.“


Autor: Jaroslav BENDA
Foto Aha! – Jaroslav Benda a archiv Jiřiny Jandové

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.