Architekt Kaplický: Zemřel v den narození své dcery | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Architekt Kaplický: Zemřel v den narození své dcery

PRAHA – V den největšího štěstí ho potkala smrt. Architekt Jan Kaplický (70), autor kontroverzního projektu nové Národní knihovny na pražské Letné přezdívané »blob« nebo »chobotnice«, náhle zemřel. Ještě předtím měl však včera důvod oslavovat. Manželka Eliška (30) mu totiž odpoledne porodila dceru Johanku.


„Porod proběhl v pořádku, Eliška i dítě jsou v pořádku,“ potvrdil serveru iDnes.cz bratr Elišky Kaplický Fuchsové Kryštof. Pár střídavě žije v Praze a Londýně, porod však proběhl v Praze v nemocnici v Podolí. Ze zdravotních důvodů totiž Eliška Kaplický už nemohla létat, a tak se rozhodla přivést holčičku na svět v Čechách. Kaplický se s manželkou seznámil před devíti lety, když byla na jeho přednášce, vzali se přede dvěma lety.

Večer však server iDnes přinesl informaci, že světoznámý architekt zemřel. Zkolaboval přímo na ulici. „Informaci jsme dostali ve 20.06. Na základě tísňového volání vyjela záchranná služba do ulice Československé armády. Tam už byli i policisté a prováděli resuscitaci,“ řekla iDnes.cz tisková mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Kliknutím zvětšetePokusy o oživení však byly bezúspěšné. „Nepodařilo se obnovit životní funkce,“ dodala Ernestová, podle níž se lékařka, která byla k případu zavolána, domnívala, že v muži poznala Kaplického.

JAN KAPLICKÝ

se narodil v Praze roku 1937 a od své emigrace v roce 1968 žil dlouhodobě ve Velké Británii. V roce 1979 založil společně s Davidem Nixonem architektonické studio Future Systems. V poslední době zaujal světovou veřejnost především svou stavbou obchodního domu Selfridges Building v Birming-hamu, za kterou získal mnohá významná ocenění a dosáhl všeobecného uznání. Mezi poslední Kaplického návrhy patří Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích a Národní knihovna na Letné v Praze.

Další podrobnosti přineseme zítra!


Autor: (mac, red)
Foto Aha! – Marek Pátek, David Kundrát

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.