Jan Werich - Ukradli mu Bonda! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jan Werich - Ukradli mu Bonda!

Werichovi natáčení »bondovky« po několika dnech zakázal tehdejší politický režim v Československu.
Werichovi natáčení »bondovky« po několika dnech zakázal tehdejší politický režim v Československu. (: Internet, ČTK)

PRAHA – Jeden z nejznámějších českých herců minulého století Jan Werich (†75) měl dobýt Hollywood! V říjnu roku 1966 dostal nabídku zahrát si hlavního padoucha a protivníka legendárního Jamese Bonda ve filmu Žiješ jenom dvakrát.

Natáčel pět dní, seznámil se s mladým Seanem Connerym (75), a pak byl náhle přeobsazen!

Role Blofelda, kterou Werich téměř týden natáčel, se nakonec nesmazatelně zapsala do historie této nejslavnější filmové série o agentovi 007, jejíž dvacátý první díl se letos natáčel i v Praze a v Karlových Varech pod názvem Casino Royale. Pro Jana Wericha by její úspěch znamenal vstupenku mezi hvězdy Hollywoodu a pro tehdejší Československo velkou slávu. Jenže nic z toho se neuskutečnilo.

Podle oficiální verze producenta Broccoliho a režiséra filmu Gilberta se pro přeobsazení Jana Wericha rozhodli proto, že jim český herec při kontrolních projekcích připomínal spíše dobráckého Santa Clause než ďábelského »záporáka«, který chce vyvolat třetí světovou válku. Do legendární role byl tedy povolán herec Donald Pleasance, a Werich si sbalil kufry, natáčení opustil a vrátil se do Prahy.

Pravda však podle mnohých byla někde jinde. Jen těžko lze totiž věřit tomu, že by si zkušení američtí producenti svoji volbu rozmysleli až po pěti natáčecích dnech, kdy je každý z nich stál sto tisíc dolarů! Podle pamětníků na Wericha tlačil tehdejší Československý komunistický režim, který mu vyhrožoval tvrdým trestem pokud film natočí, a dokonce mu chtěl zakázat návrat do vlasti! Werich nátlaku nakonec podlehl, protože už na tom zdravotně nebyl nejlépe a chtěl dožít doma. Český film i legendární herec tak přišli o jednu z největších šancí, jak se zapsat do dějin světové kinematografie.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.