MARIKA GOMBITOVÁ: Pravda o bouračce, která ji upoutala na vozík - Sténala ve vraku a přátelé nepomohli! Proč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

MARIKA GOMBITOVÁ: Pravda o bouračce, která ji upoutala na vozík - Sténala ve vraku a přátelé nepomohli! Proč?

Marika skončila na vozíku a zpočátku dost přibrala. Přesto se nakonec vrátila ke zpívání, i když  od roku 2002 veřejně nevystupuje a se světem v podstatě nekomunikuje.Tragická osudná havárie
Marika skončila na vozíku a zpočátku dost přibrala. Přesto se nakonec vrátila ke zpívání, i když od roku 2002 veřejně nevystupuje a se světem v podstatě nekomunikuje.Tragická osudná havárie  (Aha! – Václav Nekvapil, Alan Pajer, repro z knihy MARIKA Gombitová)

Marika Gombitová (52) je už skoro třicet let největší slovenskou pěveckou hvězdou. Přestože je již málem osmadvacet let po vážné autonehodě upoutaná na kolečkové křeslo, její sláva zdaleka nehasne.

Její desky se stále dobře prodávají a nestárnoucí dvojnásobná slovenská »Slávica« získává jednu prestižní cenu za druhou. Nyní o ní dokonce vyšla první kniha nazvaná MARIKA Gombitová – neautorizovaný životní příběh legendy československé pop music. A právě z ní čerpá i náš seriál.

Tragická osudná havárie

V momentě, kdy byla Marika na vrcholu a měla na svém kontě stříbrnou i zlatou Bratislavskou lyru, vítězství na festivalu v polských Sopotech, bronz a stříbro ve Zlatém slavíkovi, postihla ji neuvěřitelná tragédie. Když se vracela z Brna z posledního koncertu Modusu, tak vůz Renault 5, v němž ji vezla její jednadvacetiletá kamarádka Andrea B. ze Spolkové republiky Německo, havaroval! Andrea dostala smyk, přejela do protisměru a po několika kotrmelcích skončil vůz na střeše v poli. Zatímco řidička byla jen lehce zraněna, Marika na tom byla mnohem hůř. Poraněná mícha, polámaná žebra, zlomená prsní kost a malíček, vysoké horečky, ke kterým se záhy přidal i silný zápal plic… To byla smutná bilance oněch několika tragických sekund nezvládnuté jízdy, které Mariku navždy připoutaly na vozík.

Očitý svědek nehody

„Tu osudnou noc byla tak hrozná sněhová vichřice a fujavice, že jsme do Bratislavy jeli většinu cesty jen dvacetikilometrovou rychlostí. Marika odjela s přítelkyní Andreou, která byla myslím Švýcarka, ale jezdila v autě s německou espézetkou, dřív, a my technici vyjeli až o několik hodin později, až když jsme naložili aparaturu. Jeli jsme stejnou cestou jako ony a dokonce jsme jejich rozbité červené auto viděli v poli za dálnicí. Leželo na střeše, mělo otevřené zadní dveře a na kraji dálnice stál policejní vůz s blikajícím majákem. Proto jsme u té havárie ani nezastavili, abychom se zeptali, zda nepotřebují pomoc. Tenkrát byla dálnice nová a ještě neměla uprostřed svodidla, a když jejich auto dostalo smyk, přelétlo do protisměru přes celou dálnici a zastavilo se až na střeše v poli. Naštěstí v tu chvíli v protisměru nikdo nejel, takže do žádného vozu nenarazily. Vypadalo to, jako by havaroval někdo, kdo jel z Bratislavy do Brna a ne obráceně, proto nás vůbec nenapadlo, že by to mohla být Marika. Ostatně, těch nehod jsme té noci viděli víc,“ vzpomíná v knize na osudnou havárii Andrej Andrašovan, který tenkrát dělal ve skupině Modus zvukaře.

Dlouhé měsíce po nemocnicích

Těžce zraněnou Mariku převezla sanitka do nemocnice v Hustopečích a po pár dnech byla převezena do bratislavské nemocnice na Kramároch. Tam dostala silný zápal plic a několik dnů doslova bojovala o život. A na nemocničním lůžku, když se její stav stabilizoval a začal lepšit, převzala začátkem roku 1981 i stříbrného Zlatého slavíka za rok 1980. Po třech měsících na neurochirurgii a interně v nemocnici na Kramároch Mariku odvezli do věhlasného rehabilitačního ústavu v Kladrubech.

Nitro jí krvácelo,ale usmívala se

„Ona je těžký introvert. Na sobě to ale nenechala nikdy znát, že by se trápila. Byla sama na pokojíku, a když jsem tam dělávala vizitu, tak se prostě usmívala, ale vevnitř její nitro plakalo,“ vzpomíná na Mariku MUDr. Štelclová, která ji v Kladrubech ošetřovala. „Například ji tam navštívila Eva Pilarová i její kamarádi z kapely, ale trvalo dost dlouho, než jsme ji přesvědčili, aby vůbec komunikovala. Ona se totiž trápila tím, jak vypadá, že je teď na vozíčku, “ říká lékařka.

Návštěvy nepřijímá,komunikuje málo

Marika se začala uzavírat do sebe, veřejné vystupování omezila na minimum a od roku 2002 nevystupuje vůbec. A jako těžký introvert komunikuje pouze s několika málo přáteli a se sestrou Helenou, která jí dělala několik let ošetřovatelku. „Povím vám jednu krutou pravdu. Když se někdo neohlásil alespoň tři dny dopředu, nepustila ho. Ani vlastní mámu. Její máma pak u mě plakala, “ říká manželka Maričina bratrance Helena Čarná.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.