Marta Kubišová - Nemůže chodit ven! Kvůli zubům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Marta Kubišová - Nemůže chodit ven! Kvůli zubům!

Marta Kubišová může být ráda, že jí zubař nemusel řezat bez utišujících léků.
Marta Kubišová může být ráda, že jí zubař nemusel řezat bez utišujících léků.  (Aha! – Martin Hykl)

PRAHA – Zpěvačka Marta Kubišová (65) zažívá krušné chvilky. A mohou za to zuby! Když totiž před několika dny zašla ke svému zubaři na kontrolu, vrátila se domů s rozvrtanou a rozřezanou pusou.

„Myslela jsem si, že to bude normální kontrola, ale když pan zubař uviděl moje ústa, tak se zděsil. Na místě mi udělal resekci dvou váčků,“ svěřila se deníku Aha! zpěvačka, která dle svých slov nyní nemůže moc na veřejnost. „Jsem na antibiotikách a čekám, kdy mi splaskne tvář,“ postěžovala si Kubišová, která ale naštěstí zubaře navštívila včas. „Musím být ale vděčná, že mi ty váčky nebouchly. Jinak by mi to museli udělat za studena, a to se pak nesmí do toho píchnout utišující injekce,“ dodala.

Mýty o chrupu

  1. Zuby mě nebolí, k zubaři nemusím!
    „Jde o první omyl, zubní kaz nebolí. Bolest se objeví až ve chvíli, kdy je zubní kaz hluboký a pronikne do zubní dřeně,“ říká pražský stomatolog Aleš Váňa.
  2. Nejím sladké, aby se mi nekazily zuby!
    Bakterie způsobující zubní kaz k životu potřebují jednoduché cukry, ty jsou např. i v pečivu, slaných brambůrkách nebo jogurtech. Důležitější pro vznik kazu je čas působení bakterií, dokud je čištěním neodstraníme, produkují nebezpečné kyseliny, které kaz způsobují.
  3. Nejlepší je tvrdý kartáček!
    „Jde o další chybu, kartáček by měl být co nejměkčí a nejmenší. Tvrdý kartáček a špatná technika čištění obnažuje zubní krčky,“ vysvětluje doktor Váňa.
  4. Mám špatné sliny, tvoří se mi zubní kámen!
    „Složení slin nehraje při vzniku zubního kamene významnou roli. Ten se tvoří z dlouhodobě neodstraněného zubního plaku, je tedy následkem nesprávného čištění zubů,“ uvádí doktor Váňa.
  5. Zuby si čistím po každém jídle!
    Jde o chybu, kyselé potraviny narušují sklovinu. V těchto případech je lepší si zuby vyčistit před jídlem a po jídle ústa jen vypláchnout vodou. Pokud si zuby pravidelně správně čistíte, nemohou jim čerstvé zbytky jídla uškodit.
  6. Zuby si čistím pět minut!
    Mnohem důležitější je správný způsob čištění.
  7. Mám špatné zuby po rodičích!
    Určité dispozice každý z nás po rodičích zdědil, ale zvýšená kazivost je spíše způsobená nesprávnou ústní hygienou, kterou si ze své rodiny odnášíme.

Kliknutím zvětšete

19.7.2008

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.