Vlastimil »Homer« Bedrna: Umřela mi půlka těla... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vlastimil »Homer« Bedrna: Umřela mi půlka těla...

Vlastimil Bedrna tráví čas na lůžku, na »procházku« ve vozíku se dostane jen s cizí pomocí.
Vlastimil Bedrna tráví čas na lůžku, na »procházku« ve vozíku se dostane jen s cizí pomocí.  (Aha! – Marek Pátek, ara)

PRAHA – Český hlas legendární žluté kreslené postavičky Homera Simpsona se v poslední letech změnil. Herce Vlastimila Bedrnu (79), který jej daboval více než deset let, totiž v roce 2005 postihla mozková mrtvice, která mu ochromila levou polovinu těla a upoutala ho na lůžko.

V motolské nemocnici strávil skoro tři roky, a teprve před nedávnem jej převezli do domova seniorů v pražské Krči. Bedrna je totiž odkázaný na pomoc ostatních, domů ale nechce. „Dcera Lada si mě vezme domů, ale já nechci, aby to bylo na dlouho. Půjdu jen tak na týden, chci vidět vnoučata, to jim budu vzácnej. Po třech dnech začíná ryba i host smrdět...“ říká Bedrna.

Deník Aha! se k jeho lůžku v domově dostal jako jeden z mála, Bedrna totiž jinak návštěvy, kromě těch z rodiny, přijímá jen výjimečně. Vidět nechce ani herecké kolegy. „Jsem samotář, celý život jsem byl mezi lidma a teď jsem rád, že mám klid,“ vysvětluje herec známý i z pohádek S čerty nejsou žerty nebo Co takhle svatba, princi?. „Ale všechny je vždycky nechám pozdravovat. Jedinej, koho sem pouštím, je Honza... ten... no vždyť víte, určitě ho znáte... (dlouze přemýšlí)... to víte, jak jsem po mrtvici a celá levá polovina těla mi umřela, tak mám občas potíže s pamětí. Honza... takovej vysokej je... jo, Skopeček!“ vzpomene si po krátkém souboji s pamětí.

Domů na návštěvu k dceři, kterou má se slavnou a předčasně zesnulou herečkou Laďkou Kozderkovou (†37), se však těší. „Co budu doma, tak tu budu – v domově seniorů – dál platit nájem, jenom jídlo ne. Není to tu levný, ale je to domov seniorů, ne důchodců. Teď se to nějak měnilo, ale se vším tu platím dvanáct tisíc měsíčně,“ povzdychne si Bedrna. Ale jen na chvíli. Smutkem totiž netrpí. „Koukám celý dny na televizi, na všechno a až do zblbnutí. Nejradši mám sport, teď se koukám nejčastěji na hokej. Sleduju i politiku, ale to jsem zase rád, že jsem tady. Venku bych už byl zavřenej. Ne za řeči, já bych určitě nějakýho toho poslance rovnou zmlátil,“ říká Bedrna, který sleduje i »své« Simpsonovy. A co říká na Vlastimila Zavřela, který ho v kůži žluté postavičky nahradil? „On nemá moc smysl pro humor, přijde mi takovej vážnej. Když vykřikne, nezní vtipně. Homer je pivař, a tak se musí projevovat,“ myslí si Bedrna. Mimochodem – málokdo ví, že než tvůrci svěřili Homera jemu, »vybouchla« u kastingu i taková esa jako Jiří Sovák (†79) nebo Vlastimil Brodský (†81)!

Pak už ale začal v televizi další z programů, které Vlastimil Bedrna sleduje, a tak se loučíme. Zakousne se do oblíbené koňakové špičky, a než se za námi zavřou dveře domova důch... tedy seniorů, zdravou rukou ještě zamává: „Díky za návštěvu, klidně zase přijďte. Držím vám tu místo!“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.