Seznam nemocí a návod, jak s nimi bojovat pomocí jídla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Seznam nemocí a návod, jak s nimi bojovat pomocí jídla

Jsme to, co jíme!
Jsme to, co jíme! (Maminka)

Jsme to, co jíme. A není to jen prázdná fráze, nýbrž fakt podepřený řadou výzkumů. Nejnovější poznatky z oblasti životního stylu ukazují, že způsob stravování může výrazně snížit riziko cukrovky, osteoporózy nebo dokonce rakoviny. Tady je návod, jak na to.

Náš organismus je v podstatě koktejlem nejrůznějších látek, které jsou za normálních okolností v rovnováze. Jen drobná nuance – třeba v podobě změny stravy nebo odklonu od zdravého životního stylu – může ovšem tento koktejl »rozředit«. Pak přicházejí nejrůznější zdravotní problémy, kterým dnes říkáme civilizační choroby. Odborníci proto sestavili plán, jak se jim vyvarovat. A postačí k tomu jen pár základních potravin…

Rakovina

Na vzniku nádorových onemocnění se podílí řada faktorů: od genetiky přes nedostatek pohybu až ke kouření či vystavování přímým slunečním paprskům. A přestože konzumace určitých druhů potravin nedokáže rakovinu léčit, pomáhá alespoň snížit riziko jejího výskytu. Co ANO? Britský výzkum Cancer Research ukázal, že konzumace syrové nebo na páře lehce upravené sezónní zeleniny dokáže zabránit vzniku až 10 nejčastějších druhů nádorů (např. nádoru tlustého střeva či slinivky břišní). Nejprospěšnější je, když porci zeleniny doplníme o kvalitní olivový olej. Překvapivě pomáhá i káva a zelený čaj. Tyto nápoje obsahují antioxidanty, polyfenoly a flavonoidy, které pozitivně stimulují naše buňky. Co NE? Červené maso (především tučné části vepřového a hovězího) a masné výrobky (šunky, slaniny, párky, klobásy) většinou obsahují velké množství chemických látek, které narušují vnitřní rovnováhu organismu. Tím vzniká rakovinotvorné bujení. S jejich konzumací proto opatrně.

Zdraví kostí a kloubů 

Kosti chrání naše vnitřní orgány, uchovávají živiny, pomáhají produkovat krev a kmenové buňky. Klouby pak fungují jako dveřní panty – umožňují kostem pohyb. Když degenerují, ztrácejí odpružení a kosti se o sebe třou, čímž vzniká zánětlivá reakce. Hrozí osteoporóza nebo artritida. Co ANO? Naprosto klíčové pro zdraví kostí a kloubů jsou vitamíny D, K a vápník. Zatímco »déčko« se nachází ve vejcích a rybách (dopřát bychom si měli alespoň jednu porci týdně), »káčko« obsahuje především listová zelenina. Vápník získáme z mléčných výrobků, sóji a mandlí. Co NE? Po sladkostech jak známo přibíráme. A vyšší váha znamená i vyšší zátěž kloubů a svalů. Dávno vyvrácený mýtus je i o prospěšnosti želatinových gumových medvídků – ty rozhodně kosti nezpevní.

Mozek 

Pokud mozek netrénujeme, mizí nervová spojení. Pamatujeme si méně a méně. Naší psychické kondici ale prospívají i určité potraviny, které fungují jako čističe a pomáhají obnovovat nervové spoje. Co ANO? Na činnost mozku mají blahodárný vliv nenasycené mastné kyseliny. Najdeme je třeba ve vlašských ořeších či avokádu. Paměť zlepšují i banány či kakao a pozor – i kvalitní hořká čokoláda! Co NE? Dokonalým zabiják mozkových buněk je oproti tomu alkohol.

Cukrovka

Diabetes 2. typu je nejčastěji výsledkem obezity. Trpí jím až 9 % populace. Cukrovkářům hrozí srdeční onemocnění včetně infarktu nebo mrtvice. Co ANO? Dostatek pohybu pomáhá našemu tělu správně hospodařit s inzulínem a absorbovat glukózu. Chybu neuděláte ani s celozrnným pečivem. Co NE? Vyvarovat bychom se měli všem průmyslově zpracovaným potravinám, především červenému masu a uzeninám a cukrovinkám.

Zástupkyně zaměstnavatelů k nemocenské: „Lidé se budou víc ,házet marod‘

Video se připravuje ...

Chronický zánět

Jde o jeden z největších zdravotních strašáků, protože jej často nezachytíme v prvopočátku. Udeří pak v plné síle, a když to nejméně čekáme. Ohlašovat se může alergiemi, obyčejnou rýmou nebo vyrážkami a vystavuje nás vyššímu riziku kardiovaskulárních chorob, hormonálních nebo nádorových onemocnění. Co ANO? Pro zabránění rozvoje zánětlivých reakcí v těle je zásadní jíst ve správný čas – tedy ráno se nasnídat, dostatečně se naobědvat a poslední jídlo si dát nejpozději 2 hodiny před spaním. Dostatek ovoce a zeleniny netřeba zdůrazňovat. Nejsilnějšími potravinami důležitými pro boj se záněty jsou zdravé tuky, ideálně ty získané z ořechů či z ryb. Chorobné procesy v těle také pomáhá blokovat některé koření – třeba chilli, skořice, rozmarýn či oregano. Co NE? Organismu škodí kouření, průmyslově zpracované potraviny a cukry.

RECEPT: Ranní vzpruha

Potřebujeme: 2 banány ½ grepu 2 hrsti mangoldu 2 hrsti čekanky 600 ml vody 1 lžíce chia semínek špetku skořice Postup: Banány oloupeme, grep oloupeme a nakrájíme a spolu s mangoldem a čekankou dáme do mixovací nádoby. Vše zalijeme vodou a rozmixujeme do hladka. Přidáme lžíci chia semínek, skořici a v mixéru promixujeme na nejnižší stupeň. Pro dosažení nejlepšího efektu pijeme každé ráno k snídani.

Nejsi v tom sama: Margit Slimáková - Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.