Nečekaný krok Zemana: Proč vystaví korunovační klenoty? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nečekaný krok Zemana: Proč vystaví korunovační klenoty?

Udílení státních vyznamenání: Prezident Miloš Zeman
Udílení státních vyznamenání: Prezident Miloš Zeman (Blesk:Jiri Kotatko)

Uvidíme opět korunovační klenoty na vlastní oči? Podle webu Neovlivní.cz se je Pražský hrad chystá vystavit při konci prezidentství Miloše Zemana (78). Držitelé klíčů ke klenotům o tom ale zatím nic netuší.

Příležitost vidět historické artefakty se v minulosti často naskytla v souvislosti se zvolením nového prezidenta. Vystavení klenotů při odchodu toho současného tak může být vnímáno jako »vypálení rybníka« příští hlavě státu. „Proč by to mělo být v lednu, když nový prezident má inauguraci v březnu, to nechápu,“ uvedl bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt (45). Nabízí se jediné lednové výročí: 30 let od rozdělení Československa, a tedy tři dekády samostatné České republiky.

Pro vystavení korunovačních klenotů je potřeba sedmi klíčů k otevření místnosti, ve které jsou uchovávány. Jeden má prezident, šest dalších je rozděleno mezi nejvyšší politické a církevní hodnostáře. Z těchto šesti držitelů klíčů však zatím nikdo o chystané vystavovací akci nemá tušení. „Zatím o tom nevím,“ řekl na dotaz Aha! předseda Senátu Miloš Vystrčil (62, ODS).

České korunovační klenoty, Svatováclavská koruna, žezlo a jablko.

„Kontaktován ani informován jsem nebyl, ale rád podpořím všechny formy oslav u příležitosti odchodu Miloše Zemana z funkce prezidenta,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (41, Piráti). Ani předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (38, TOP 09) zatím o ničem neví. Bez informací jsou také na pražském arcibiskupství, kde je primas český jedním z klíčníků. Na Hradě oficiálně prezentaci klenotů nepotvrdili. „Je třeba vyčkat, zda Kancelář prezidenta republiky zveřejní takové rozhodnutí,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.