Sněmovna schválila daň z mimořádných příjmů pro firmy: Stát dostane 85 miliard navíc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Sněmovna schválila daň z mimořádných příjmů pro firmy: Stát dostane 85 miliard navíc

Schůze sněmovny.
Schůze sněmovny. (Blesk:RENATA MATEJKOVA)

Státní rozpočet dostane v dalších letech miliardy navíc. Sněmovna včera odsouhlasila daň z mimořádných příjmů. Ta by měla pokrýt většinu nákladů na zastropování vysokých cen energií.

Novou daň by mělo od příštího roku platit šest největších bank, ale i energetické, petrolejářské či těžební firmy. V dalších třech letech společnosti budou muset odvádět 60 procent ze svých mimořádných příjmů. Ty se budou odpočítávat od průměrných zisků daných firem za poslední čtyři roky. Jen v roce 2023 by nová daň měla do rozpočtu přinést 85 miliard korun.

Než návrh prošel Sněmovnou, opozice chtěla, aby se stát podělil o peníze i se samosprávami. „Považuji za absolutně neférové vzít obcím, městům a krajům něco, na co mají nárok,“ prohlásila včera Jana Mráčková Vildumetzová (49, ANO). Její slova i návrh odmítl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob (39), podle kterého půjde daň na mimořádné výdaje. Návrh ještě musí schválit Senát a prezident.

Předčasná penze pro záchranáře

Zdravotničtí záchranáři budou zřejmě moci už od příštího roku odcházet předčasně do důchodu. A to až o pět let dříve a bez sankce. Zaměstnavatelům se ale zvýší jejich penzijní odvody. Schválila to včera Sněmovna. Zatímco se zdravotníci mohou radovat, prominenti bývalého komunistického režimu už ne. Třem tisícům z nich by měla klesnout starobní penze.

Limit pro plátce

DPH se zvýší Limit pro povinnou registraci plátců k dani z přidané hodnoty se od roku 2023 nejspíš zvýší. A to z nynějšího jednoho milionu na dva miliony korun. Sněmovna to včera schválila v rámci takzvaného daňového balíčku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.