Technik v důchodu radí, jak ušetřit za drahé topení: Úspora 5 tisíc ročně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Technik v důchodu radí, jak ušetřit za drahé topení: Úspora 5 tisíc ročně!

Svou metodu zkoušel technik Jindřich Bureš před redaktorem Aha! v opavském nákupním centru.
Svou metodu zkoušel technik Jindřich Bureš před redaktorem Aha! v opavském nákupním centru. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Jednoduchý trik, jak doma ušetřit za topení, používá Jindřich Bureš (75) z Opavy. Mezi okenice totiž instaluje žaluzie různých barev, které podle něho udrží sluneční energii a vyhřívají interiéry.

Penzista hledal způsob, jak dnes ušetřit nějakou tu korunu na energiích. „Takže jsem si vzpomněl na léta, kdy jsem pracoval na stavbě fakultní ostravské nemocnice či plicního oddělení v tamní části Radvanice,“ řekl Aha! Jindřich Bureš. Tehdy instalovali i ve zdravotnických zařízeních na okna žaluzie. „Ovšem barvy vybírali podle nábytku. Nikdo nepomyslel na to, že mohou žaluzie chladit, anebo oteplovat interiér podle barev, které různě odrážejí sluneční svit,“ uvedl opavský technik.

Desítky let se poté věnoval bádání, jaké barvy a jak slunce ohřívá a které ochladí. „Plocha okna odráží sluneční svit k zemi. Tmavší žaluzie se rozpaluje na 160 stupňů Celsia, stačí ji nastavit tak, aby proudilo světlo, a tím i teplo do místnosti,“ popisuje svůj poznatek. Upozornil, že je to právě barva žaluzií, která má vliv na oteplování a chlazení vnitřních prostor. „Ušetřím tak přes dvacet procent nákladů na vytápění bytu. A mohu i vypnout radiátory, když slunce svítí. Cirkulací vzduchu mi žaluzie vyhřívají byt. Technologie je to laciná, šetrná k peněžence,“ dodává Jindřich Bureš.

Úspora 5 tisíc ročně

Podle Jindřicha záleží i na velikosti prostoru, který mají žaluzie v okně vyhřívat. „Nosný materiál představují jejich barvy,“ zopakoval. „A tento zdroj nepotřebuje žádná čerpadla, ventilátory, vydrží vám desítky let a ušetříte. Při pořizovacích nákladech činících 24 tisíc je roční úspora i pět tisíc,“ konstatuje podle svých zkušeností.

Horko do 15 minut

Pokud slunce vysvitne, nárůst teploty v místnostech bytu je podle technika intenzivní. „Během čtvrt hodiny jsou žaluzie rozpálené, doma je pětadvacet stupňů,“ tvrdí senior. „Lamely topí samy. Naopak když zajde slunce za mraky, setmí se nebo sněží, pokles teploty je naopak velice mírný. Byt mám tak vyhřátý, že ještě za dvě hodiny nemusím pustit radiátor,“ říká.

Teplo i za mrazu

Když vyjde slunce v zimě, když se venkovní teploty pohybují od nuly do pěti stupňů Celsia, doma mívá Jindřich Bureš mezi dvaceti až pětadvaceti stupni. „Nemusím topit díky cirkulaci sluneční energie, a doporučuji proto všem lamely, které si pořizuji já sám: modré, hnědé a černé,“ poradil technik.

Víte, že...

...Jindřich Bureš ověřil, že sluneční energie odrážená od skel oken k zemi ohřívá plochu i před domem? ...zvedá teplotu natolik, že v létě hubí škodlivou vegetaci, když svítí na budovy z větší části prosklené?

 

Na co si dát bacha při nákupu fotovoltaiky

https://fotovoltaika.nativecnc.cz/

Přečtěte si
Josef124
10. 11. 2022 • 21:21

Kdyby 5000 Kč měsíčně, tak řeknu super, ale 5000 Kč ročně? To není teda žádná sláva. My jsme přišli na to, jak ušetřit, sami. Koupili jsme si akumulační kamna Norsk Kleber http­s://ww­w.fl­amen­.cz/pr­oduct-brands/norsk-kleber/ , která jsou na dřevo, takže máme topení laciné. Navíc jednoduše nastavíme, jaké doma chceme teplo, a takové je tu pořád.

Ludmila Říhová
1. 11. 2022 • 08:31

Na základě informací o mohutném zdražení cen ele a plynu jsme se s manželem rozhodli že to takto nenecháme a rozhodneme se někde přece jenom ušetřit. Proto jsme si koupili nové plastové dveře do našeho vchodu u baráku. Sehnali jsme moc fajné kusy na http­s://ww­w.ji­s.cz­/plas­tove-dvere/ a tam jsme nakonec i objednávali. Vše bylo bezproblémové.

AHel
20. 10. 2022 • 23:30

Nedovedu si představit, že bych měla černé, modré asi tmavě modré a hnědé žaluzie...to bych měla doma tmu jako v noře, člověk potřebuje světlo...oceňuji ale kreativitu...jinak nic

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.