Kuchař Jaroslav Sapík slaví sedmdesátku: Vaří dobroty už 65 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kuchař Jaroslav Sapík slaví sedmdesátku: Vaří dobroty už 65 let!

Jaroslav Sapík.
Jaroslav Sapík. (Dana Kolářová )

Vařil pro anglickou královnu a papeže, ale se stejnou vervou chystá jídlo hostům i ve své restauraci v Klokočné. Jaroslav Sapík, který oslaví za 14 dní sedmdesátiny, je příznivcem poctivých receptů Magdaleny Dobromily Rettigové a stolování má za obřad. Miluje Marii Terezii a rakouskou monarchii a ve světě získal uznání dřív, než doma.

Kolik vám bylo, když jste poprvé uvařil a které jídlo jste zvolil?

„To mi bylo pět let. Udělal jsem praženici z hub. Krupicovou kaši nepočítám, ta byla dřív.“

Chystal jste jídlo pro spoustu slavných. Koho z nich si vy sám nejvíc považujete?

„Byl to vedle britské panovnice papež Jan Pavel, mnoho našich i zahraničních prezidentů, Karel Gott, Arnošt Lustig, Karel Vágner, moje manželka a mnoho dalších významných osobností jak z politiky, zdravotnictví, kultury. Eduard Cupák, spolužák mé maminky, naši restauraci v roce 1992 zcela náhodou otevíral, když nás objevil cestou z natáčení. Všech lidí si považuji. Je pro mě velmi těžké vybrat jen určitou osobnost, já si vážím každého hosta, který navštíví naši restauraci a je spokojen.“

Liší se jídelníček prezidentů od toho pro normální smrtelníky?

„Státní návštěvy mají daný protokol, v němž stojí, z jaké země pocházejí, jaký je jejich zdravotní stav, co smí jíst, alergie, jaké vyznávají náboženství, a podle toho se jídlo upravuje a připravuje. A jídelníček se mnohdy neliší od pokrmů běžného strávníka. Samozřejmě ten prezidentský musí být upraven do slavnostního rázu.“

Hvězdné Prostřeno!: Bůček a meloun? Kdo by za tuhle kombinace dokázal rozbít někomu hubu?

Video se připravuje ...

Na kterého hosta nejraději vzpomínáte a proč?

„Rád vzpomínám na císařovnu Zitu, pro kterou jsem vařil, když jsem působil ve Vídni v restaurantu Olympia. Pak taky na prezidenta Václava Havla, který byl velmi skromný v jídle, radost mu udělal dobrý gulášek, nebo utopenci. Gustáv Husák jedl velmi dietně. Jeho oblíbené jídlo bylo hovězí vařené žebro s bramborem a červenou řepou.“

Který recept zabírá na téměř všechny hosty?

"Jelen sika na smetaně, karlovarský knedlík a brusinky. To je tutovka.“

Co nejraději jíte vy?

„To, co mi uvaří moje manželka a já tedy nemusím nic dělat. A co mi občas předloží dcera Lenka a snacha Ivanka. Obě jsou skvělé kuchařky.“

Kdy vám bylo u plotny nejvíc horko?

„Asi v Madridu v hotelu Michal Angel, když jsme chystali raut pro pět set osob, byli jsme v časovém presu a jeli výtahem, který se s námi utrhl, a zůstali jsme viset v šachtě bez elektřiny. Byla to nekonečná doba, než se k nám opraváři dostali a konečně výtah vytáhli. “

Jaké nejdražší jídlo jste chystal?

„V Indii jsem balil humra a krevety do plátků, které byly ze čtyřiadvacetikarátového zlata. Pro natáčení pohádek jsme na Barrandově připravovali například nadívaného páva. Tehdy se hostiny nedělaly z rekvizit. Pečená husa, kuře a kachna byly samozřejmostí, Stella Zázvorková se jen oblizovala.“

Prý jste nedávno ve Vídni dělal svatbu století. O co šlo?

„Vídeň je moje srdeční záležitost. Jako mladý jsem tady získal mnoho zkušeností. Bylo mi poctou, když jsem byl nyní osloven, abych se podílel na přípravě svatební hostiny, která se konala v centru Vídně na zámku Belveder. Obřadu se zúčastnilo mnoho významných hostů, svatba měla velký úspěch. Ale pro koho jsem tu svatbu dělal, vám neřeknu, ctím soukromí hostů.“

Tereza Bebarová z Peče celá země: Proč pláče u štrůdlu své babičky?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Václav Mach
7. 8. 2022 • 17:15

žabaři, to Klaus- kikina už v 5letech stavěl barikádu!

gredy
7. 8. 2022 • 12:44

Sapík je obyčejný patlal. I Babica je lepší.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.