Kuchař Jaroslav Sapík slaví sedmdesátku: Vaří dobroty už 65 let!
Vařil pro anglickou královnu a papeže, ale se stejnou vervou chystá jídlo hostům i ve své restauraci v Klokočné. Jaroslav Sapík, který oslaví za 14 dní sedmdesátiny, je příznivcem poctivých receptů Magdaleny Dobromily Rettigové a stolování má za obřad. Miluje Marii Terezii a rakouskou monarchii a ve světě získal uznání dřív, než doma.
Kolik vám bylo, když jste poprvé uvařil a které jídlo jste zvolil?
„To mi bylo pět let. Udělal jsem praženici z hub. Krupicovou kaši nepočítám, ta byla dřív.“
Chystal jste jídlo pro spoustu slavných. Koho z nich si vy sám nejvíc považujete?
„Byl to vedle britské panovnice papež Jan Pavel, mnoho našich i zahraničních prezidentů, Karel Gott, Arnošt Lustig, Karel Vágner, moje manželka a mnoho dalších významných osobností jak z politiky, zdravotnictví, kultury. Eduard Cupák, spolužák mé maminky, naši restauraci v roce 1992 zcela náhodou otevíral, když nás objevil cestou z natáčení. Všech lidí si považuji. Je pro mě velmi těžké vybrat jen určitou osobnost, já si vážím každého hosta, který navštíví naši restauraci a je spokojen.“
Liší se jídelníček prezidentů od toho pro normální smrtelníky?
„Státní návštěvy mají daný protokol, v němž stojí, z jaké země pocházejí, jaký je jejich zdravotní stav, co smí jíst, alergie, jaké vyznávají náboženství, a podle toho se jídlo upravuje a připravuje. A jídelníček se mnohdy neliší od pokrmů běžného strávníka. Samozřejmě ten prezidentský musí být upraven do slavnostního rázu.“
Hvězdné Prostřeno!: Bůček a meloun? Kdo by za tuhle kombinace dokázal rozbít někomu hubu?
Na kterého hosta nejraději vzpomínáte a proč?
„Rád vzpomínám na císařovnu Zitu, pro kterou jsem vařil, když jsem působil ve Vídni v restaurantu Olympia. Pak taky na prezidenta Václava Havla, který byl velmi skromný v jídle, radost mu udělal dobrý gulášek, nebo utopenci. Gustáv Husák jedl velmi dietně. Jeho oblíbené jídlo bylo hovězí vařené žebro s bramborem a červenou řepou.“
Který recept zabírá na téměř všechny hosty?
"Jelen sika na smetaně, karlovarský knedlík a brusinky. To je tutovka.“
Co nejraději jíte vy?
„To, co mi uvaří moje manželka a já tedy nemusím nic dělat. A co mi občas předloží dcera Lenka a snacha Ivanka. Obě jsou skvělé kuchařky.“
Kdy vám bylo u plotny nejvíc horko?
„Asi v Madridu v hotelu Michal Angel, když jsme chystali raut pro pět set osob, byli jsme v časovém presu a jeli výtahem, který se s námi utrhl, a zůstali jsme viset v šachtě bez elektřiny. Byla to nekonečná doba, než se k nám opraváři dostali a konečně výtah vytáhli. “
Jaké nejdražší jídlo jste chystal?
„V Indii jsem balil humra a krevety do plátků, které byly ze čtyřiadvacetikarátového zlata. Pro natáčení pohádek jsme na Barrandově připravovali například nadívaného páva. Tehdy se hostiny nedělaly z rekvizit. Pečená husa, kuře a kachna byly samozřejmostí, Stella Zázvorková se jen oblizovala.“
Prý jste nedávno ve Vídni dělal svatbu století. O co šlo?
„Vídeň je moje srdeční záležitost. Jako mladý jsem tady získal mnoho zkušeností. Bylo mi poctou, když jsem byl nyní osloven, abych se podílel na přípravě svatební hostiny, která se konala v centru Vídně na zámku Belveder. Obřadu se zúčastnilo mnoho významných hostů, svatba měla velký úspěch. Ale pro koho jsem tu svatbu dělal, vám neřeknu, ctím soukromí hostů.“
Tereza Bebarová z Peče celá země: Proč pláče u štrůdlu své babičky?