Nejstarší český herec Richter (96): NEVZDÁVÁ SE, CHCE DABOVAT! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejstarší český herec Karel Richter (96): NEVZDÁVÁ SE, CHCE DABOVAT!

Červen 2022, Karel Richter na pohřbu Standy Fišera (†90).
Červen 2022, Karel Richter na pohřbu Standy Fišera (†90). (Foto Aha! – Tonda Tran, David Kundrát)

Tomu se říká životní síla. Herci, dabérovi a bývalému řediteli Divadla Jiřího Wolkera Karlu Richterovi je 96 let. Osud ho připravil o nohu a posadil na invalidní vozík, přesto se nevzdává. „ Ještě by chtěl dabovat,“ prozradil deníku Aha! jeho kolega Ivan Vyskočil (76).

Richter si mu postěžoval, že už ho v posledních dvou letech bohužel nezvou do dabingových studií. Naposledy se objevil na veřejnosti před pár dny na pohřbu kolegy dabéra Stanislava Fišera (†90).

Zasloužilý princ

V roce 1997 dostal v Přelouči celoživotní ocenění za práci v dabingu a chtěl by se své profesi ještě dál věnovat. Naposledy promlouval za zahraničního kolegu v roce 2020. „Karel je bezvadný člověk. Říkáme mu zasloužilý princ, protože je dlouho hrál na jevišti,“ řekl Vyskočil s úsměvem. „Má neuvěřitelnou životní sílu. I když přišel o nohu, je v něm spousta energie,“ prohlásil uznale.

Seznámil ho s Andrlovou

Dlouhé roky spolu byli v Divadle Jiřího Wolkera (dnes Divadlo v Dlouhé). Právě Richter stojí za tím, že se Ivan seznámil s kolegyní Ivanou Andrlovou (61), vzali se a mají spolu dceru. „Moc mi pomáhal, když jsem potřeboval za tehdejšího režimu vyjet do zahraničí, a přitom jsem měl všechny sourozence venku, což vadilo. Vždycky mi podepsal potřebné papíry,“ zavzpomínal Vyskočil. Bývalí kolegové z divadla se i po letech pravidelně scházejí a rádi se vidí. „Vždycky na nějakém hereckém pohřbu žertuju, že tomu poslednímu z nás půjde na funus už jen Karel Richter,“ dodal Ivan se smíchem.

Putinův šokující projev. Dopravní peklo v Praze se blíží! A sebevražda syna Vyskočila

Video se připravuje ...

Hrál od dětství

V dabingu je Karel Richter od svých 14 let, namlouval třeba Karafiátovy Broučky. Na filmovém plátně se poprvé objevil už roku 1944 jako Tomík ve filmu Kluci na řece. V roce 1949 nastoupil do tehdy nově zřízeného Divadla Jiřího Wolkera, kde strávil více než 40 let hraním pro děti a mládež. V televizi jste ho mohli vidět např. v seriálech Na lavici obžalovaných justice (1998), Příkopy (2007) či Čechovi (2019).

1944, Kluci na řece: Karel Richter se Zorkou Janů.

Přežil 2 syny

Karel měl dva syny. Jeden z nich, Ivan Richter (†46), byl též herec. Jeho výraznou tvář si můžete pamatovat ze seriálů Doktor z vejminku, Dobrodružství kriminalistiky, Zdivočelá země i mnoha televizních pohádek. Ani jeden ze synů bohužel nepodědili otcovu dlouhověkost. Oba předčasně zemřeli na rakovinu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.