Abrhám (†82) už má na Moravě sochu: Stojí tam 66 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Abrhám (†82) už má na Moravě sochu: Stojí tam 66 let!

Zesnulý Josef Abrhám (†82)
Zesnulý Josef Abrhám (†82) (archiv)

– V nadživotní velikosti shlíží na Uherské Hradiště už déle než půl století! Jako mladičký student stál totiž Josef Abrhám modelem sochaři Janu Habartovi (†70) pro pomník obětem 2. světové války, který je umístěn na tamějším náměstí Míru.

Není snad příhodnějšího místa pro pořádání Letní filmové školy než Uherské Hradiště, kde mladý Josef navštěvoval gymnázium. Na nicnetušící návštěvníky tu totiž dohlíží socha mladého šuhaje, ve které je zvěčněn tehdy 17letý Abrhám. Jeho dědeček, majitel cihelny v Kunovicích, prodával cihly pro stavbu dělnických domků dokonce i Baťovi.

Jako sedmiletý zvěčněný bronzu.

Režisér Zelenka o Josefu Abrhámovi (†82): Uměl dělat humor bez vulgarit

Video se připravuje ...

Mohl tak finančně podporovat místní kulturu a kamarády umělce. Sochař Jan Habart se mu odměňoval právě svým uměním. Po úmrtí Abrhámova dědečka přátelské vztahy neochladly. Když přišla nabídka na pomník, sáhl sochař právě po budoucí herecké hvězdě. Malého Pepu už předtím jednou modeloval – jako sedmiletého ho zvěčnil v bronzu. Soška s názvem Pískající chlapec je umístěna v galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

První role

Už šest let poté, co stál modelem pro pomník v Uherském Hradišti, se objevil Josef Abrhám poprvé před kamerou. Bylo to ve filmu Strop, debutovém snímku Věry Chytilové (†85). Teprve jedenadvacetiletý herec se tu ve své roli snaží svést manekýnu Martu. Film slavil úspěch i v zahraničí.

Zemřel Josef Abrhám (†82): Připomeňte si jeho nejvíce ikonické role

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.