Velký mrak nad východními Čechy vyděsil lidi: Bylo z toho tornádo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký mrak nad východními Čechy vyděsil lidi: Bylo z toho tornádo

Vír vyfocený nad Hradcem Králové.
Vír vyfocený nad Hradcem Králové. (Foto Facebook)

S obavami hleděli lidé v úterý vpodvečer na oblohu na východě Čech. Z velkého mraku se totiž spustil vířivý trychtýř tzv. tromba, který putoval po nebi a na chvíli se svým chobotem i dotkl země. Šlo ale naštěstí o slabé tornádo.

Atmosférický úkaz, který vzhledem k loňskému červnovému ničivému tornádu na jihu Moravy, vyvolal v lidech neklid a strach, se objevil okolo 17. hodiny. Pozorován byl nejprve v jižní části Hradce Králové a v dalších asi 20 minutách v obcích směrem na Pardubice a i v samotném městě perníku. „Bylo zajímavé pozorovat, jak se ten vír postupně nabaluje,“ popsala Aha! pozorovatelka Monika L. na sociální síti. Tu zaplavily desítky příspěvků s videi a snímků zachycujících obávaný útvar. Někteří lidé v nich dokonce hovořili o výskytu dvou vírů.

Poničený les

Při sledování putování trychtýře se podle svědeckých výpovědí vír několikrát přiblížil k zemi, ale po pár vteřinách se naštěstí zase zvedl vzhůru. V místech, kde se dotkl povrchu, prý vznikly jen neparné škody na lesním porostu a menší nepořádek. „Pár minut po tom jsem venku viděla bordelem z jedné strany oblepená auta,“ napsala na sociální síti Michaela H. z Hradce Králové.

Menší síla

Informace o výskytu a průběhu atmosférického víru nyní shromažďují a vyhodnocují meteorologové, aby s určitostí zjistili, co přesně se na obloze odehrálo. Už nyní se ale přiklánějí k tomu, že šlo zřejmě o tornádo. „Pokud se tromba v několika momentech rozšířila až k povrchu, znamenalo by to výskyt tornáda a to pravděpodobně o síle F0, což je nejnižší stupeň,“ uvedl Tomáš Popelka z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

Víte, že...

...síla tornáda se určuje podle Fujitovy stupnice? Podle ní dosahuje tornádo F0 rychlosti do 117 km/h a páchá jen lehké škody. Na jihu Moravy bylo tornádo, které loni bořilo stavby a bohužel i zabíjelo v pětibodové škále zhruba na čtvrtém stupni.



Přečtěte si
Uživatel_5580066
23. 5. 2022 • 07:20

Proboha, opravte ten nadpis

Jan Kocián
19. 5. 2022 • 17:00

Reálná šance na plnohodnotné ničivé tornádo amerického typu, zítra v pátek na území severní poloviny ČR existuje! Že něco takového zasáhne Německo nebo Polsko nebo Česko... to už je vysoce pravděpodobné!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.